Home / Apua appeista



Apua appeista

Olitpa sitten syvässä kriisissä tai kevyen virityksen tarpeessa, kännykkäsovellukset voivat olla yllättävän hyvä tapa hoitaa mielenterveyttä. Ruskeat Tytöt listaa kymmenen parasta appia.

 

Teksti: Ndéla Faye
Photography: Stock Photo

Maaliskuu 14, 2018

1.     Headspace

Aloitetaan perusasioilla: Headspace on sovellus, joka lupaa käyttäjilleen onnellisempaa ja terveellisempää elämää jokapäiväisen kymmenen minuutin mindfulness-meditaation seurauksena. En ole varma, onko elämäni onnellisuuden määrä tai terveellisyys suoraan verrannollinen Headspacen käyttöön, mutta joskus pieneen hiljentymishetkeen tarvitsee kännykkämuistutuksen.

 

2.      Stop, Breathe & Think

Appin arvostelijat kutsuvat Stop, Breathe & Thinkia “sielun vitamiiniksi”, mikä kuulostaa sekä lupaavalta että hieman kunnianhimoiselta kännykkäsovellukselle. Nopea kysely pyytää arvioimaan kehon ja mielen yleiskuntoa, ja antaa meditaatioehdotuksen tai käytännön tehtäviä tukemaan senhetkistä oloa. Vitamiinipitoisuudesta en tiedä, mutta muutaman minuutin päivittäinen meditaatio ei varmasti tee pahaa kellekään.

 

3.     Calm Harm

Joskus ei ole kyse pelkästä rauhattomuudesta, vaan itsetuhoiset ajatukset hiipivät mieleen. Calm Harm tarjoaa strategioita itsensä vahingoittamisen hallintaan ja on räätälöitävissä käyttäjän tarpeiden mukaan. Sovellus antaa pieniä tehtäviä joko 5 tai 15 minuutin ajaksi, ja auttaa siirtämään ajatukset itetuhoisuudesta muualle. Bonuksena appi sopii myös niille, jotka haluavat vitkutella esimerkiksi kotitöiden kanssa: onnistuin käyttämään hävettävän paljon aikaa laskien parittomia numeroita 97 ja 201 välillä sovelluksen kehoituksesta, tiskaamisen sijaan.

 

4.     Unfuck Your Habitat

Toisaalta: jos kodin siistinä pitäminen tuntuu ylivoimaiselta saavutukselta, UfYH-appi tai nettisivusto on hyvä paikka aloittaa muutos. Yksinkertaisuudessaan UfYH käyttää 20/10 metodia, missä huonetta siivotaan 20 minuuttia kerrallaan, jonka jälkeen huilataan 10 minuuttia. UfYH sai alkunsa Tumblrista, josta se jatkoi kasvuaan räjähdysmäisesti appiksi, nettisivuksi ja kirjaksi. Applikaatio on maksullinen, mutta nettisivuilta löydät käytännön ohjeita sekä päivittäisiä­­-viikoittaisia-kuukausittaisia listoja siivousaskareisiin ja huushollin ylläpitämiseen.

 

5.     7 Cups -online-terapia

7 Cups tarjoaa ihmiskontaktin, eli anonyymia chat-terapiaa sitä tarvitseville. Joko koulutetuille ”kuuntelijoille” (eli vapaaehtoistyöntekijöille) tai oikeille terapeuteille voi chattailla ympäri vuorokauden. Sovellus vaatii rekisteröinnin, mutta on erinomainen vaihtoehto niille, jotka kaipaavat kuuntelevaa korvaa pikaisesti. Huonona puolena on rekisteröitymispakko, joka tarkoittaa miljoonaa sähköpostia ja notifikaatiota, mutta asetuksia säätämällä näistä pääsee onneksi eroon helposti.

 

Muista myös og kuunteleva korva eli Valtakunnallinen Kriisipuhelin.

 

6.     Jitters CBT

Jitters-appi nojaa kognitiivisen psykoterapian menetelmiin ja lupaa auttaa vähän kaikessa: paniikkihäiriön, ahdistuneisuuden, hyperventilaation, pyörrytyksen ja erilaisten fobioiden hallintaan löytyy ratkaisu. Kokeilin Jittersiä hämähäkkikauhuuni, ja tuijoteltuani piirrettyjä öttiäiskuvia viikon ajan, pääsentoivon mukaan siirtymään seuraavaksi oikeiden hämähäkki-valokuvien katselemisen tasolle.

 

7.     Moodpath

Siihenkin, että on aloittamassa ihkaoikean, kasvokkaisen terapiaprosessin, löytyy sovellus. Moodpath pyytää pitämään mielialalokia kahden viikon ajan, jonka jälkeen käyttäjä saa arvion ja lähetekirjeen, jonka voi näyttää terapeutille. Näin päästään heti asiaan ja ammattilainen näkee, mikä asiakkaan elämätilanne on. Kun kysymyksiin jaksaa vastata pari viikkoa, saa bonuksena itselle vielä liudan räätälöityjä tehtäviä ja videoita erilaisista selviytymismenetelmistä.

 

 

8.     What’s Up?

Tämä sovellus auttaa ahdistuneisuuden ja masennusepisodien tarkkailussa. Appi tarjoaa perushyviä selviytymis- ja hengitysmenetelmiä sekä yleistietoa erilaisista mielen sairauksista. Miinuksena “I’m here with you” ja “Let’s cheer you up a little” -otsikot, jotka itse koin suunnattoman holhoaviksi.

 

9.     Self-help for Anxiety Management

SAM tarjoaa tee-se-itse-menetelmiä ahdistuneisuuden hallintaan. Hengitysharjoitukset ja vaikkapa huurteisten kuvien ”pyyhkiminen” auttaa siirtämään ajatuksia stressitilanteissa (tai edellä mainitsemistani tiskivuorista). Lisäksi appi auttaa kartoittamaan tilanteita, jotka tuottavat ahdistuneisuutta, mikä toimii yllättävän tehokkaana ennaltaehkäisevänä työkaluna.

 

10.  Oiva

Isojen, englanninkielisten sovellusten rinnalla pärjää myös hyvin Oiva, joka lupaa auttaa keskittymisessä, omien vahvuuksien löytämisessä ja vaikeiden asioiden käsittelyssä. Hyvä perusappi niille, jotka haluavat työskennellä itsensä kanssa suomeksi.

+ BONUS: Fireflies Unite Podcast with Kea

Poc-spesifejä mielenterveysappeja ei ole saatavilla, ainakaan Suomessa, vaikka tarvetta varmasti olisi. Ruskeat Tytöt suosittelee Fireflies Unite Podcast with Kea -podcastia, jossa keskustellaan mielenterveyteen liittyvistä asioista alan asiantuntijoiden kanssa. Vaikka podcast on Amerikka-sentrinen sekä ajoittain huonohko äänenlaadultaan, se tuo todella tärkeitä poc-mielenterveyteen liittyviä asioita esille. Myös henkilökohtaisia mielenterveyshaasteita ja -kokemuksia jaetaan riipaisevan rehellisesti.