Home / Tukka hyvin, kaikki hyvin

Tukka hyvin, kaikki hyvin

Afrohiustapahtuma Good Hair Dayn tämän vuoden teema on representaatiot. Käytännön tiedon jakamisen ohella siellä pohditaan afrohiusten asemaa Suomessa ja yhdistetään afrosuomalaista yleisöä toisiinsa.

 

Teksti: Liban Sheikh
Kuvat: Uwa Iduozee
Elokuu 30, 2017


Good hair day on fraasi, joka tarkoittaa hyvin mennyttä päivää. Good Hair Day on myös Wisam ElFadlin, Michaela Mouan, Saida Mäki-Penttilän ja Efe Ogbeiden vapaaehtoisvoimin jo toista kertaa järjestämä afrohiustapahtuma, jossa keskitytään hiustenhoitovinkkeihin, tiedonjakamiseen ja yhteisöllisyyteen. Tapahtuman alkuperäiseen tuottajakollektiiviin kuuluvat myös Sophia Wekesa, Maija BaijukyaNini Bananas ja Sara-Lisa Martins Lopes. Kellään perustajajäsenistä ei ole aikaisempaa kampaajataustaa, mutta jokainen on kipuillut tavalla tai toisella omien hiustensa kanssa Suomessa, missä tuotteita ja kampaamopalveluita on edelleen todella hankala saada afrohiuksille.

 

”Meille tärkeintä on tapahtuman voimaannuttava vaikutus niille, joita on koko elämänsä työnnetty marginaaliin ulkonäön vuoksi. Haluamme tuoda Suomeen self care -kulttuuria, eli ajatusta siitä että itsestä huolehtiminen esimerkiksi hiusten laittamisen kautta on samaan aikaan omasta jaksamisesta huolehtimista ja aktiivista toimimista yhteiskunnassa”, sanoo Ogbeide, joka ennätti Mäki-Penttilän kanssa haastatteluun kesken Good Hair Dayn järjestelykiireiden.

 

 

Tulevana lauantaina Helsingin Kalliossa Harjun nuorisotalolla järjestettävään Good Hair Dayhin ovat tervetulleita kaikki joilla on afrikkalaistaustainen hiustyyppi. Päivä on kohdennettu erityisesti afrikkalaiseen diasporaan kuuluville, Suomessa asuville nuorille, mutta sinne ovat tervetulleita myös vanhemmat, jotka ovat kiinnostuneita lastensa afrohiusten hoidosta. Paikalla on erilaisten hiustuote- ja vaatemerkkien myyntikojuja (myös Ruskeat Tytöt on edustettuna), ja päivän aikana voi osallistua erilaisiin afrohius- ja hyvinvointityöpajoihin tai vaikkapa katsoa kuvataiteilija Sasha Huberin I <3 JaNY 2010-lyhytelokuvan. Lopuksi voi vielä nauttia AK:n, Hassan Maikalin, Rebeccan ja Bentalityn tarjoilemista rap- ja rnb-livesoundeista. Täysi-ikäiset kävijät voivat siirtyä illan päätteeksi G Livelabiin Punavuoreen, missä Random Life -kollektiivi sekä dj:t Sophia Wekesa ja Rebekka Yeboah tanssittavat afrokansaa aamuun asti. Aika hyvä päivä siis.

 

Ei ymmärretty, että suorat ja vaaleat hiukset ovat kaikkialla oleva normi
eikä niille tarvitse erikseen järjestää omaa hiuspäivää.

 

Good Hair Daylla on joka vuosi oma teemansa. Viime vuonna Konepaja Brunossa järjestetyssä tapahtumassa se oli ”Afron poliittisuus”, jolla haluttiin tulla Helsingin tapahtumaskeneen herättäen suoraa meiltä meille -keskustelua. Tämän vuoden tapahtumassa teemana puolestaan ovat ”Representaatiot”, eli todellisuuden esittämistavat. Aihe on luonteva jatkumo edellisvuoden tapahtumasta ja siellä järjestetyistä luennoista ja työpajoista, ja se vie eteenpäin hyvin alkanutta keskustelua afrohiuksiin liitetyistä kulttuurisista käsityksistä.

 

Representaatioista on lyhyt matka asioiden poliittisiin merkityksiin, ja Good Hair Dayn järjestäjäporukan mielestä henkilökohtaisten ja intiimien ulkonäkökysymysten tuominen julkiseen keskusteluun on kytkeytymistä laajemmin siihen miten afrotaustaiset ihmiset nähdään yhteiskunnassa.

Viime vuoden Afron poliittisuus -paneelissa keskustelivat vasemmalta oikealle GHD:n oma Michaela Moua, runoilija-näyttelijä-aktivisti Laura Eklund Nhaga sekä räppärit Bentality ja Hassan Maikal. Haastattelijana selin kuvaan Maija Baijukya.


Voidaan sanoa, että Pohjoismaiset kauneusihanteet ovat hyvin eurosentrisiä ja vaaleutta korostavia, jolloin tummien kiharaisten hiusten hoitamiseen ja ylläpitoon ei ole esimerkiksi vaadittavaa tietotaitoa. Mäki-Penttilä ja Ogbeide muistuttavat, että kapeat kauneusihanteet eivät tietenkään koske vain hiuksia vaan kehoa ylipäätään, mutta hiukset ovat helppo tapa lähteä keskustelemaan aiheesta.

 

”Ulossulkevat standardit näkyvät myös siinä, kuinka karkeampaa hiustyyppiä neuvotaan usein suoristamaan tai vaikka afrotaustaisia miehiä pitämään lyhyitä hiuksia”, Mäki-Penttilä toteaa.

 

Good Hair Day on järjestäjien mielestä yhteiskunnallisesti merkittävä tapahtuma siksikin, että usein suvaitsevaisiksi ja feministeiksikin itsensä nimeävät henkilöt ja tahot eivät lopulta oikein ymmärräkään mihin tarvitaan tilaisuus joka on suunnattu ensisijaisesti afrosuomalaisille.

 

”Meillä oli vastikään oma pieni afron koristelukoju Kallio Block Partyilla ja jaoimme siellä lehtisiä, joissa mainostimme tulevaa tapahtumaamme. Meiltä tultiin kysymään, miksemme jaa lehtisiä myös vaaleahiuksisille. Ei ymmärretty, että suorat ja vaaleat hiukset ovat kaikkialla oleva normi eikä niille tarvitse erikseen järjestää omaa hiuspäivää”, Ogbeide kertoo. 

 

 

Kaiken henkilökohtaisen ja poliittisen ohella Good Hair Day tuo Saida Mäki-Penttilän mukaan esiin myös afron kaupallisen potentiaalin:

 

”Päivässä on myös kyse pyrkimyksestä näyttää, että Suomessa on huutava tarve afrohiustuotteille. Kysyntää todellakin on, niin Helsingissä kuin aivan varmasti muuallakin maassa.”

 

Good Hair Dayn tämän vuoden järjestäjänelikko toivoo, että tapahtuma leviäisi muuallekin päin Suomea ja lupaa antaa tukensa, vinkkinsä ja ideansa kaikkien afrohiuksisten käyttöön.

 Juttu on toteutettu yhteistyössä Good Hair Dayn kanssa. Tapahtumaa, joka järjestetään 2.9. Harjun nuorisotalolla Helsingissä, voi seurata muiden jutussa mainittujen sosiaalisen median kanavien lisäksi myös instagramissa. Tapahtuman viralliset hastagit ovat #omaupeeafro sekä #afroveena.