Queensin hillityt siluetit

 

Itäkeskuksen Puhos-ostarilta löytyy kiinnostavin uusi kotimainen vaatemerkki.

 

”As-Salaamu Aleikum!”

”Wa Aleikum As-Salaam!”

2000-01-01-00.07.27-1.jpg

Ramadan-kuukausi on kiireinen Itäkeskuksen vanhalla ostarilla, Puhoksessa. Sen marketeissa tehdään ruokatarvikeostoksia jokailtaisia iftareita varten ja vaateputiikeissa etsitään uusia vaatteita eid-juhliin. Queens-vaateliikkeen ovi käy tasaiseen tahtiin. Sen nettikauppa on ollut olemassa jo kaksi ja puoli vuotta mutta Sabah Abdulkadeer, 34, avasi kivijalkamyymälän Puhokselle kaksi viikkoa sitten. Hän kertoo mistä hillityssä muodissa on kyse.

Mistä idea lähti liikkeelle?
Työskentelin pankeissa ja toimistoissa ja halusin löytää kauniita ja tyylikkäitä mutta hillittyjä asuja. On todella vaikea löytää tavallisista nuorten suosimista kaupoista sellaisia vaatteita ja tyylejä, joita itse haluan pitää. Sellaisia joissa yhdistyy islamilainen ja skandinaavinen taustani.

En ikinä ajatellut ryhtyä yrittäjäksi mutta eräänä päivänä aloin tutkia miten voisin ryhtyä suunnittelemaan omaa vaatemallistoa. Opiskelin itsenäisesti vaatealaa, etsin tietoa kankaista ja suunnittelusta. Olen sinnikäs ja kärsimätön, ja haluan myös auttaa yhteisöäni joten tämä on myös filantropiaa. Se motivoi minua yrittämään.

Kenelle suunnittelet ja mistä saat inspiraatiosi?
Vaatteeni ovat moderneja, hillittyjä, yksinkertaisia, skandinaaviseen makuun sopivia. Identifoidun sekä muslimiksi että skandinaaviksi huolimatta kaikesta islamofobiasta ympärilläni. Asiakas, jota ajattelen suunnitellessani, on skandinaavinen tai eurooppalainen muslimi: sellainen joka haluaa pukeutua hillitysti ja pitää molemmat identiteettinsä.

Nyt kun olen laajentanut nettikaupan liiketilaan, pääsen tapaamaan asiakkaita ja he inspiroivat minua. Olen jo tämän parin aukioloviikon aikana oppinut paljon enemmän kuin nettikauppaa pitäessäni. Haluan myös suunnitella erilaisille kehotyypeille.

Kerro vaatemerkkisi nimestä.
Halusin löytää nimen joka innostaa minua. Logon neljä kruunua viittaa voimakkaisiin, itsenäisiin naisiin, jotka ottavat tilanteen kuin tilanteen haltuun ja saavat aikaan asioita.  He tekevät töitä kotona tai kodin ulkopuolella ja hoitavat samalla itseään ja perhettään. Heitä ajattelin logoa suunnitellessani. Sellaista ihmistä joka on itsenäinen kaikessa mitä tekeekin.

Miten tuotat vaatteesi?
Saan materiaalit Kiinasta ja Arabiemiraateista. Minulla on freelancesuunnittelija Italiassa. Hänellä on sellaista kulttuurintuntemusta jota haluan. Hän on opettanut minulle kaavoitusta ja suunnittelua. Tilaan katseltavaksi kangasvaihtoehtoja ja alan niiden perusteella luomaan mallistoa. Pidämme Italian suunnittelijan kanssa Skype-palavereja ja laadimme tarkat suunnitelmat. Ompelu tehdään Kiinassa. Pyrin olemaan myös vastuullinen ja rekrytoida vain luotettavia ja vastuullisia tahoja. Varmistan että vaatteeni tuotetaan eettisesti.

Miten näet muotimaailman omasta näkökulmastasi?
En itse asiassa seuraa muotimaailmaa lainkaan koska mielestäni se on vääristynyt maailma. Se on tarkoitettu rikkaille ja yläluokalle ja se pyrkii tuomaan esiin naisia vääristä paikoista. Vartalomalli ja ihmistyyppi jota muotimaailmassa tuodaan esille, on mielestäni epäterve. En oikeastaan saa muotimaailmasta inspiraatiota.

2000-01-01 00.00.24.jpg

Ketkä ovat löytäneet Queens-vaatemerkin?
Lähetämme vaatteita aina Malesiaan, Egyptiin ja USA:han saakka. Suurin osa asiakkaista tulee kuitenkin Englannista ja Saksasta. Suomalaiset asiakkaat eivät vielä ole oikein löytäneet nettikauppaan ja siksi päätin avata liiketilan. Myös muut kuin muslimit ovat löytäneet vaatemerkkini ja yritän saada kaikki tuntemaan olonsa tervetulleeksi tänne. Ihmiset jotka arvostavat kauniita siluetteja ja hillittyjä vaatteita, joista ei näy läpi.

Kuinka usein tuotat uuden malliston?
Suunnittelen kesä- ja talvimalliston. Nyt minulla on myös Ramadan-mallisto myynnissä. Tulevaisuudessa pyrin tuomaan yhden uuden designin kauppaan joka kuukausi.

Millainen on tyypillinen työpäiväsi?
Olen vasta aloittanut tässä liiketilassa, joten työ hakee vielä muotoaan. Minulla on päivätyöni ja tulen usein liikkeeseeni iltapäivällä. Hoidan suunnittelun ja tuotannon ohella myös oman kirjanpitoni, markkinoinnin ja liiketilan ylläpidon. Nyt olen harkinnut hyppäämistä tähän suunnittelija-yrittäjyyteen kokonaan. Yritän luottaa intuitiooni.

 

 

Teksti: Mona Eid
Kuvat: Queens / Caroline Suinner