Mallikansalainen: Maija, 21

 

”Unelmoin aina teatterikouluun pääsystä, mutta ysiluokkaan mennessä kasipuolen keskiarvo oli romahtanut kutoseen ja niin kävi myös haaveelleni. Olen koulutukseltani ylioppilas ja merkonomi – ja omistan lakkini opinto-ohjaajalleni, jota ilman en olisi koskaan valmistunut.”

 

”Mallintöiden lisäksi räppään nimellä SKINY. Nimi tulee siitä, että minua on haukuttu laihuuteni vuoksi ihan pienestä lapsesta lähtien. Päätin ottaa pilkkanimen haltuun, heivata siitä yhden n-kirjaimen ja alkaa räpätä elämästä. Haluan ottaa artistinimelläni kantaa siihen, miten mallimaailmassa oletetaan, että kaikkien mallien pitää olla laihoja. Haluan sanoa, että se että olen laiha on se, miltä näytän, ei se kuka olen.”

IMG_0503.jpg
IMG_0410.jpg

”Aloitin mallintyöt kolmen vanhana yhdessä veljeni kanssa. Kävelimme lavoilla ja esittelimme lasten turkistakkeja. Silloin työ oli viatonta enkä ottanut sitä tosissani. Tiesin kuitenkin aina, että lavalla sain olla oma itseni. Kymmenen vuotta myöhemmin hain muutamaan mallitoimistoon, koska kuulin usein ihmisiltä, että minusta tulisi hyvä malli.”

 

”En päässyt mallitoimistoihin sisään, mutta silloin ajattelin äitiäni, joka on aina ollut esikuvani sinnikyydessä, enkä voinut antaa periksi. Äitini on yksinhuoltaja ja näimme lapsena asioita joita kenenkään lapsen ei tulisi nähdä. Olimme kodittomia ja asuimme naisten turvakodissa. Jouluruoat olivat ensimmäisessä kämpässämme surullinen näky, äidillä oliva hädin tuskin varaa ranskanperunoihin. Meillä oli yksi patja keskellä suurta olohuonetta ja söimme lattialla, koska meillä ei ollut rahaa hankkia huonekaluja. Mutta olimme onnellisia. Meillä oli toisemme. Siitä syystä minun täytyy menestyä mallina, olen sen velkaa äidilleni. En usko sattumaan. Me koimme sen minkä koimme, jotta minusta tulisi se nainen jonka näette tässä tänään.” 

 

”Kun toimistot eivät huolineet minua, aloin lähettää suoraan viestejä eri vaatekauppoihin. En tiennyt silloin, ettei vaikkapa H&M kuvaa malleja Suomessa, ja kun sain asian selville, yritin lähettää Ruotsiin Google translatorin avulla mailia kysyäkseni miten pääsisin malliksi. Yhteydenotot eivät tuottaneet varsinaisesti tulosta, mutta matkan varrella tutustuin joihinkin ihmisiin ja sain ensimmäiset työni. Huomasin, että ne asiat, joista minua koulussa haukuttiin, olivatkin mallin työssä kauniita, siistejä ja ihastusta herättäviä.”

 

”Pari vuotta sitten hain neljännen kerran Paparazzi-mallitoimistoon ja vihdoinkin he ottivat minut listoilleen. Aiemmin olin saanut kuulla, että olen liian lyhyt, vaikka täytin pituuskriteerit, ja ettei heillä ollut asiakkaiden puolesta kysyntää tummille malleille. Lopulta muutama asiakas oli pyytänyt nimenomaisesti ei-valkoista mallia, joten minuun otettiin yhteyttä. Nykyisin Paparazzilla on useita eritaustaisia malleja. Maailmaa muuttuu hiljalleen, muttei kyllä tarpeeksi nopeasti, jos minulta kysytään.”

 

”Edelleen on niin, että minua pyydetään monesti laittamaan itseni mahdollisimman valmiiksi ennen kuvauksia, koska meikkaajalla ei ole ihonsävyyni sopivia meikkejä tai kampaaja ei tiedä mitä tehdä hiuksilleni.”

IMG_0503.jpg

”Mallin tärkein ominaisuus on persoona. Mallin työ on itsessään niin pinnallista, ettei meidän tarvitse olla sellaisia ihmisinä. Tämän pitäisi olla hauskaa ja sosiaalista työtä. Työmoraali on silti tärkeää, kukaan ei halua tehdä hienohelman kanssa töitä. Jos valokuvaaja sanoo, että pitää mennä paljain jaloin mutaan missä on kuolleita kaloja, niin se on tehtävä kyseenalaistamatta tekijöiden visiota. Mallin työ on muun tiimin kanssa yhdessä tehtyä taidetta!”

 

”Mottoni on: 'Even if you get knocked down, there's nowhere else to go but up. Every NO might be a possible YES. Stay resilient, humble and keep working hard and the world will know who you are.'

 

 

 

 

 

 

 

 

Tässä juttusarjassa tutustutaan Suomen kiinnostavimpiin malleihin. Lue aiemmat jutut täältä:

Melanie

 

Tuotetiedot:

Meikkipohja: Mac Face&Body n4

Luomiväri: Tarte: Tartelette in bloom clay palette

Kulmat: Anastasia Brow wiz: Ebony

Huulet: Lucas' Papaw Ointment

Hiukset: The Natural Beautyshop Curl booster + Hair oil

 

 

Hiukset: Meron Laine

Meikki: Keiku Borgström

Kuvat: Jussi Särkilahti

Mallitoimisto: Paparazzi