Q&A: Liv Little

23-vuotias lontoolainen perustigal-dem-nettizinen turhauduttuaan siihen, että brittimedia ei ota rodullistettuja naisia huomioon.

Mistä kaikki alkoi?

Kaikki alkoi vuonna 2015. Kyllästyin lopullisesti siihen, etten nähnyt juuri koskaan kaltaisiani naisia lehdissä ja televisiossa. Opiskelin yliopistossa politiikkaa ja sosiologiaa eikä opiskelijakunnan monimuotoisuus näkynyt sielläkään oikeastaan millään tavalla. Päätin puuttua asiaan perustamalla gal-demin kurssikaverini Leyla Reynoldsin kanssa. Hän on edelleen kuvittajamme ja minä päätoimittaja.

 

Aloimme etsiä lahjakkaita ei-valkoisia naisia koulultamme, ja pikkuhiljaa tiimi alkoi kasvaa. Nyt gal-demin toimitus koostuu seitsemästäkymmenestä rodullistetusta naisesta. Nettilehtemme julkaisee kantaaottavia artikkeleita meiltä meille -periaatteella, ja meillä on yli 38 000 some-seuraajaa.

Viime vuonna gal-dem tuli ensimmäistä kertaa ulos myös printtilehtenä. Myös siinä tavoitteena on kyseenalaistaa ja muuttaa median tapaa kuvata ja uutisoida ei-valkoisia ihmisiä.

Lisäksi gal-dem aloitti viime vuoden puolella Lontoon Victoria and Albert -museossa V&A Takeover -konseptin, jonka ideana on ottaa haltuun perinteisesti valkoisille tarkoitettuja tiloja. Oli huumaavaa nähdä tuhansia ruskeita naisia paikan päällä nauttimassa juuri heille suunnatusta kulttuuri- ja musiikkiohjelmasta.

 

Minkälainen kirjoitustyyli puhuttelee sinua eniten?
Kaikenlaiset tekstit henkilökohtaisista asioista koskettavat minua eniten. Rakastan lukea niitä, käsittelivät ne sitten traumaattisia tapahtumia, syrjintää ja seksuaalista väkivaltaa, tai vaikka sitä, miksi joku rakastaa Drakea. Tekstit, jotka tulevat suoraan sydämestä ja käsittelevät kirjoittajalle itselleen tärkeitä asioita ovat kaikista merkittävimpiä myös minulle.

 

Mikä on paras neuvo, jonka olet saanut?
Pari vuotta sitten olin kuuntelemassa Gemma Cairneyn puhetta. Hän on BBC:n toimittaja ja suuri idolini. Hän puhui siitä miten tärkeää on ettemme ihaile ihmisiä, jotka ovat jo uransa huipulla ja saavuttaneet kaiken haluamansa. Hän kehoitti katsomaan ikätovereitamme ja huolehtimaan toisistamme, sillä olemme kaikki samalla aaltopituudella. Meidän sukupolvestamme löytyvät seuraavat vaikuttajat ja muutoksentekijät. Neuvo todella kolahti.

 

Mikä inspiroi sinua?
Inspiroidun juurikin ollessani ikätovereideni ympäroimä. Olen onnekas saadessani työskennellä lahjakkaiden, luovien, kiinnostavien nuorten naisten parissa, jotka tekevät mielenkiintoisia asioita musiikin, taiteen ja elokuvien saralla. gal-demin toimittajat tekevät erinomaista työtä ja inspiroivat samalla minua. Me kaikki kannustamme toisiamme olemaan entistä luovempia.

 

Mikä saa sinut vihaiseksi?
Hmm. Monet asiat suututtavat minua. Etenkin se, kun ihmiset olettavat minun tekevän töitä ilmaiseksi.

Minua ärsyttää se, että valkoiset toimittajat kirjoittavat kolumneja asioista, jotka koskettavat ei-valkoisia ihmisiä. Myös tapa, jolla rodullistettuja naisia esitetään brittimediassa, saa minut vihaiseksi. Ei ole mikään salaisuus, että valtamedia ei ole kiinnostunut meistä. Siellä meidät jätetään usein toisarvoisiksi hahmoiksi, tai sitten meidät kuvaillaan agressiivisiksi ghettoprinsessoiksi. Fetisistiset ja stereotyyppiset kuvaukset ovat hajoittavia ja taistelemme niitä vastaan gal-demissa kaikin voimin.

 

gal-dem  julkaisi ensimmäisen printtilehtensä vuoden 2016 lopussa

gal-dem julkaisi ensimmäisen printtilehtensä vuoden 2016 lopussa

Minkä lahjan annoit viimeksi?
Annoin juuri parhaalle ystävälleni upean taiteilijan, Joy Miessin, maalauksen. Hän on yksi lempitaiteilijoistani. Hänen maalauksensa ovat abstrakteja, mutta hyvin henkilökohtaisia.

 

Asia, jota et ymmärrä?
Budjetointi.

 

Mitkä ovat tulevaisuudensuunnitelmasi?
Jatkamme tänä vuonna samaan malliin kuin ennenkin: seuraava lehti on tarkoitus saada painoon tämän vuoden aikana ja jatkamme tapahtumia museoissa. Tulossa on kaikkea bollywood- ja twerk-tanssitunneista debatteihin ja musiikkiesityksiin. Aiomme myös järjestää tapahtuman naistenpäivän kunniaksi, komediailtoja, puheita rakkaudesta, seksistä ja himosta – ja paljon muuta jännittävää. Meillä on suunnitteilla tapahtumia lokakuuhun asti, joten tästä vuodesta tulee hyvin kiireinen. Vasta kaiken tämän jälkeen suunnitteilla on maailmanvaltaus, haha!

 

Unelmiesi illalliskutsuvieraslista?
Michelle Obama
. Hän on uskomattoman taitava ja kaunis nainen. Hän on tehnyt niin paljon upeita asioita, mutta hän on hauska ja samaistuttava. En kutsuisi ketään muuta – ilta Michellen kanssa olisi riittävä.

 

Minkä supervoiman haluaisit omata?
Aikamatkustamisen. En pysty ikinä olemaan kaikissa paikoissa, missä minun pitäisi olla, joten tämä supervoima tulisi tarpeeseen.

 

 

Teksti: Ndéla Faye
Kuvat: Liv Little / Gal Dem