Q&A: Ken Aicha Sy

 

Senegalin suurimman kulttuuriforumin, Wakh’artin[1], perustaja uskoo, että uusi taide voi tuoda hänen kotimaahansa taloudellista kehitystä ja vahvistaa sen olemassa olevaa kulttuuriperintöä.

 

 

Kuka olet?
Olen Ken Aicha Sy, 28, graafinen suunnittelija ja Wakh'art-kulttuurifoorumin perustaja. Senegalin kulttuurikentällä ei tapahtunut aiemmin mitään, mikä olisi edistänyt taidetta ja auttanut taiteilijoita loistamaan. Perustin ensin, vuonna 2011, samannimisen blogin, ja siitä on kasvanut viidessä vuodessa yhteisö, johon kuuluu merkittäviä afrikkalaisia muusikoita, kirjailijoita ja taiteilijoita. Kun aloitin tämän seikkailun olin yllättynyt, sillä monet ihmiset ympärilläni eivät tunteneet ainuttakaan senegalilaista taiteilijaa, vaikka musiikki ja taiteet ovat iso osa senegalilaista kulttuuria.

Wakh’artin tavoitteena on sanoa senegalilaisille, että meissä on paljon potentiaalia; kulttuurimme on vahva ja rikas, ja meidän on oltava siitä tietoisia edistääksemme turismia ja hyvinvointia Senegaliin. Järjestämällä kulttuuritapahtumia ympäri vuoden voimme luoda töitä ja täyttää hotelleja.

Mikä on taiteilijoiden rooli yhteiskunnassa?
Taiteilijoiden tehtävä on löytää ratkaisuja luovuutensa avulla. He ovat sanansaattajia, muutosagentteja. Elokuvantekijä luo kuvia, ja hän voi tehdä sen omista realiteeteistaan käsin. Hiphop-musiikki – myös Senegalissa – on aina ollut hyvin kantaaottavaa.

Minkälainen taide puhuttelee sinua eniten?
Rakastan kaikkia eri taiteenmuotoja, mutta fyysinen taide – maalaukset, veistokset ja installaatiot – puhuttelevat minua eniten. Rakastan katsoa jotakin, ja miettiä symboliikkaa sen takana.

Mikä on paras neuvo, minkä olet saanut?
Paras saamani neuvo on isältäni, joka on taiteilija. Kun palasin Ranskassa vietettyjen opiskeluvuosien jälkeen Senegaliin uunituoreena graafikkona, isäni sanoi että minun täytyy purkaa mielestäni kaikki mitä olen oppinut, ja rakentaa itseni ja kaikki mitä tiedän, uudelleen. Koulussa, lukiossa ja yliopistossa, opimme mitä muut meille kertovat. Mutta on yhtä tärkeää etsiä oikeat vastaukset itse.

Mikä muu inspiroi sinua?
Esimerkilliset naiset inspiroivat minua. Olen yksinhuoltajaäidin kasvattama, joten hän oli ensimmäinen esikuvani.

Mikä saa sinut vihaiseksi?
Koulutuksen puute Senegalissa. Suhteellisen korkeasta lukutaitoprosentista huolimatta [n. 50% aikuisista], koulutuksen taso on yleisesti ottaen alhainen. Pohjois-Amerikassa sekä Euroopan maissa, esimerkiksi Suomessa, opetussuunnitelmia muokataan koko ajan nykyaikaan sopiviksi – kun taas Senegalissa peruskouluissa käytetään edelleen samaa opetussuunnitelmaa kuin viisikymmentä vuotta sitten. Tämä tarkoittaa, että hyvästä koulutuksesta riippumatta oppilaat ovat muuta maailmaa auttamattomasti jäljessä.

Paikallisesta peruskouluopetuksesta puuttuu myös kokonaan yhteiskuntaoppi, joten monet senegalilaiset eivät ymmärrä, mitä tarkoittaa olla kansalainen, mitä on kierrätys tai miten pitää huolta ympäristöstä ja luonnosta. Senegalin valtio ottaa mallia länsimaisista maista ja koettaa käyttää samoja periaatteita täällä, mikä ei tietenkään toimi: ihmiset ovat erilaisia, kulttuurimme on erilainen. Emme voi vain leikata ja liimata samoja arvoja tänne; se ei tule ikinä toimimaan. Meidän tulee löytää omat ratkaisumme.

Mitkä ovat suurimmat haasteet työssäsi?
Haasteet työssäni liittyvät myös siihen mikä saa minut vihaiseksi. Olen vakuuttunut, että taide voi tuoda ratkaisuja mainitsemiini ongelmiin – jopa peruskouluopetuksessa. Projektimme, L’art à l’école, auttaa 7–14-vuotiaita lapsia tutustumaan tieteisiin, matematiikkaan ja kieliin taiteen kautta. Monet tutkimukset osoittavat, että opetus sujuu parhaiten dynaamisessa ja luovassa ilmapiirissä.

Henkilökohtaisia haasteita työssäni on olla nainen miesvaltaisessa kontektissa. Mutta rakastan työtäni ja uskon luonteeni olevan tarpeeksi vahva, enkä anna miesten dominoida minua.

Mitkä ovat tulevaisuudensuunnitelmasi?
Olemme lanseeraamassa lähiaikoina nettiradiokanavan yhteistyössä kamerunilaisten alan ihmisten kanssa, ja ohjelmia on tulossa laidasta laitaan: yksi käsittelee vaihtoehtoista opetusta, toinen afrikkalaisen hiphopin historiaa… Meillä on myös oma levy-yhtiö, Wakh’art Musique, jonka kautta jukaisemme musiikkia.

Yksi hauska juttu, jota teemme tällä hetkellä, on yhteistyöprojekti lentoyhtiöiden kanssa. Monet matkaajat pettyvät Senegalissa käydessään, sillä he tuntevat jäävänsä turistikuplaan. Me haluamme esitellä heille paikallisten Senegalin. Haluamme näyttää heille erilaisia kulttuuritapahtumia, baareja, festivaaleja, taidenäyttelyitä, sekä konsertteja, joten kehittelemme parhaillamme matkasuunnitelmaa Senegaliin saapuville turisteille.

Unelmiesi illalliskutsuvieraslista?
Billie HolidayMiriam Makeba sekä Sylviane Diop, mentorini. Kutsuisin myös Michelle Obaman sekä äitini. Kutsuisin vain naisia, hahah! Haluaisin kutsua myös oman sukupolveni taitureita: valokuvaaja Ina Thiamin sekä feministi ja sosiologi Fatou Sown.

Minkä supervoiman haluaisit omata?
Haluaisin pystyä välittää ihmisille intohimoni taidetta ja kulttuuria kohtaan pelkästään koskettamalla ihmisten otsia.

 

[1] ’puhua taiteesta’ wolofin kielellä

 

 

Teksti: Ndéla Faye