Kirja-arvio: Roxane Gayn Bad feminist

 
Roxane_Gay_no-credit-needed.jpeg

Roxane Gayn esseekokoelma Bad feminist, jonka Ruskeiden Tyttöjen päätoimittaja Koko Hubara ja suomentaja Anu Partanen ovat kääntäneet, on siinä mielessä tärkeä teos, että siinä kartoitetaan tähän asti suomenkielestä puuttuneita sanoja, joilla kuvata rodullistettuja ihmisiä. Vaikka teos käsittelee rodullistettuja naisia USA-keskeisestä näkökulmasta, on silti voimaannuttavaa lukea asioista sellaisilla sanoilla kuin ei-valkoinen, jotka toivottavasti tulevat pian vakiintumaan osaksi suomen kieltä.

 

Bad feminist on virkistävä lukukokemus ja kutsuhuuto huonoille feministeille kaikkialla. Se tutkailee ja juhlii naisten epätäydellisyyttä, eli syytä jonka vuoksi – eikä josta huolimatta – naiset ovat vahvoja.

 

Heti kirjan alussa Gay ottaa avosylin vastaan huonon feministin leiman: hän tykkää seksistä, jammailee mielellään Robin Thicken ”Blurred Linesin” tahtiin ja esittää joskus miesseurassa bimboa – vaikka näiden asioiden myöntäminen tuntuukin välillä pahalta. Gay myöntää olevansa täynnä epätäydellisyyksiä ja ristiriitoja ja munailevansa feministinä koko ajan.

 

Osallistu arvontaan ja voita Bad Feminist itsellesi!
Katso ohjeet jutun lopusta. 

 

Henkilökohtaisten esseiden lomasta kumpuaa nasevaa feminististä yhteiskuntakritiikkiä sellaisista populäärikulttuurin ilmiöistä kuin HBO:n Girls-sarja, Sweet Valley High -kirjat ja tositelevision laihdutuskilpailut. Gay käsittelee vaikeita asioita kuten seksuaalista väkivaltaa ja tuo esille myös feminismin huonot puolet: sen kuinka se usein ei-valkoiset naiset, queer-naiset ja transsukupuoliset naiset jäävät naisten oikeuksia koskevan keskustelun ulkopuolelle.

 

Kaikki tekstit ovat aiheesta riippumatta pysäyttäviä, herkkiä, kutkuttavia ja sydäntä raastavan rehellisiä. Gay purkaa ajatuksiaan rönsyillen, maistellen ja kokeillen uusia ideoita, viitaten helposti lähestyttäviin esimerkkeihin pop-kulttuurista ja omasta elämästään. Esseet tuntuvat kuin läheisen ystävän kanssa käydyiltä keskusteluilta elämästä – sellaisilta, joissa ei ikinä päästä kattaviin johtopäätöksiin koska se ei ole niiden tarkoitus. Tarkoitus on keskustelu aroista aiheista.

 

Gay vastustaa länsimaalaista täydellisyyden havittelua ja kannattaa naisten välistä kunnioitusta ja ristiriitaisuutta. Hän todella tiedostaa naiseuden moninaisuuden. Epäonnistumisten myöntäminen sekä omien naarmujen, haavojen ja virheiden esilletuominen on rohkea veto, ja Bad feminist saa lukijan nauramaan, itkemään ja ajoittain irvistelemään häpeästä tunnistaessaan omat mokansa. Kuitenkin kovimpana kuuluu opetus: kaikki mokaavat, ja kun se osuu omalle kohdalle, virheistä voi oppia ja aina voi yrittää uudelleen.

 

 

Teksti: Ndéla Faye

 

Ruskeat Tytöt arpoo kaksi kappaletta Roxane Gayn Bad feminist -kirjaa suomeksi. Toimi näin: Mene Ruskeiden Tyttöjen instagramiin, tykkää meistä ja kommentoi juttua koskevan kuvan alle mikä on oma lempparifeministikirjasi. Paras vastaus palkitaan!

Arvonta on päättynyt.