Kuukauden tuote: aurinkovoiteet

 

 

Suomessa heinäkuu on yleensä vuoden kuumin kuukausi ja keskikesän aurinko on silloin polttavin. Tai siis pitäisi olla. Huonoista säistä huolimatta iho kannattaa suojata, sillä auringon uv-säteet pääsevät iholle vaikka taivas olisi pilvinen. Ja kyllä, myös ruskea iho kaipaa aurinkosuojaa. Yleisiä harhaluuloja on, ettei tummempi iho pala auringossa, voi altistuta melanoomalle tai tarvitse suojaa.

 

Auringosta säteilee maahan UV(A)- ja UV(B)-säteitä. A-kirjain tulee sanasta ”ageing” ja B-kirjain sanasta ”burning”. UV(A)-säteet menevät syvälle ihoon ja venhentavat sitä. UV(B)-säteet puolestaan polttavat ihoa pinnalta. Aurinkosuojatuubien kyljestä löytyy tieto siitä, suojaako tuote jommalta kummalta vai molemmilta sädetyypeiltä. Löydät niistä myös SPF-merkinnän (sun protection factor), joka osoittaa tuotteen suoja-ajan. 

 

Iho on syytä muistaa suojata ennen altistusta. Tummaan ihoon, joka ruskettuu helposti ja palaa harvoin, riittää matalimman suojakertoimen tuotteet, joissa kerroin on 4–10. Keskitason suojakertoimet 15–20, sopivat ihotyypille, joka ruskettuu, mutta palaa silloin tällöin. Nyrkkisääntönä siis: mitä vaaleampi ja herkempi iho, sitä korkeampi suojakerroin – mutta aurinkovoidetta ei koskaan kannata jättää kokonaan välistä.

pretty afro woman with a palm leave backside.png

 

Meikkaaville ihmisille on hyötyä, että voit valita meikkipohjan jossa on valmiina UV- suoja. Jos taas aiot makoilla rannalla, pitää muistaa tukeutua myös vartalo tuotteisiin.

 

Aurinkosuojatuotteita on markkinoilla laaja valikoima, ja viime aikoina on ollut paljon puhetta niissä piilevistä terveys- ja ympäristöhaitoista. Toiset aurinkovoiteet ovat fysikaalisia ja toiset kemiallisia. Suosi mieluiten fysikaalisia, luonnonmukaisia tuotteita, sillä synteettisissä aurinkosuojissa käytetään aineita, jotka läpäisevät elimistön ja vaikuttavat hormonitoimintaan sekä saattavat allergisoida. Kemikaalit myös rasittavat ympäristöä esimerkiksi koska ne liukenevat meriveteen uidessa. Luonnonkosmetiikassa aurinkosuojien teho perustuu fysikaaliseen suojaan, eli tuote heijastaa säteet pois iholta.

 

Ruskeat Tytöt suosittelee:

 

BioSolis-merkin mineraali aurinkovoiteita. Tuoteperheeltä löytyy omat suojatuotteet lapsille.

Kookosöljy (SPF 4–10)

Oliiviöljy (SPF 8)

Avokadoöljy (SPF 15)

Porkkanaöljy (SPF 40)

 

 

 

Teksti: Keiku Borgström 

Kuvat: Adobe Stock / Valmistaja