Q&A: Athena Farrokhzad

”Uskon vaikeiden tunteiden ja kokemusten voimaan. Siihen, että ne voivat tuoda meidät kirjoittamisen ääreen ja barrikadeille”, sanoo Helsingissä marraskuussa esiintyvä ruotsalaisrunoilija.

200717.jpg

Athena Farrokhzad, olet melkoinen kirjallisuuden moniosaaja. Olet runoilija, kirjallisuuskriitikko, näytelmäkirjailija, kääntäjä ja luovan kirjoittamisen opettaja. Mutta kertoisitko jotakin, mitä ihmiset eivät tiedä sinusta?
Yleisesti ottaen minua ei haittaa, jos ihmiset eivät tiedä minusta asioita. Astun julkisuuden alueelle runoillani, ja haastamalla oikeiston, patriarkaatin ja rasistisen/fasistisen hegemonian. Eli, jos ihmiset eivät tiedä kuka olen, se on täysin okei. Mutta ehkä sinun pitäisi kirjoittaa, että olen todella hyvä kokki. ”My cooking brings all the marxist-feminists to the yard” ja niin edelleen.

Miksi aloit alunperin kirjoittaa?
Koska minua kiehtoi kirjallisuuden muuntuva potentiaali. Koska halusin tehdä kielelle sen, mitä kieli oli tehnyt minulle. Koska asuin kirjoittamattoman kontekstissa. Koska halusin sekaantua kärsimykseen kertomuksen sijaan. Koska halusin osallistua kauneuden luomiseen.

Kirjoitit kirjan, tarkemmin sanottuna runokokoelman nimeltä Vitsvit (White Blight englanniksi). Aiheet, joita se käsittelee ovat muun muassa sota, vallankumous ja rasismi – joiden voisin kuvitella olevan vaikeita kirjoitusaiheita. Millaisia tunteita kävit läpi kirjoittaessasi?
Vitsvit oli vaikea kirja kirjoittaa. Minulla meni siihen viisi vuotta. Ja sitä ennen välttelin sen kirjoittamista toiset viisi vuotta, mikä oli osaltaan väsyttävä kokemus. Joten pakottaakseni itseni oikeasti kirjoittamaan, päätin että saatoin pitää vain ne kirjoittamani tekstinpätkät, joiden lukeminen teki minut apeaksi.

Muita tunteita, joita kävin läpi oli vastuun pelko, häpeä, syyllisyys, viha ja suru. Uskon vaikeiden tunteiden ja kokemusten voimaan: siihen, että ne voivat tuoda meidät kirjoittamisen ääreen ja barrikadeille.

200715.jpg

Olen tullut siihen lopputulokseen että taiteilijat, kuten kirjoittajat, luottavat harvoin itseensä ja ovat lisäksi liian ankaria itseänsä kohtaan. Kirsikkana kakun päällä, kaikki eivät edes ymmärrä heidän työtään. Miten käsittelet kaikkea tätä?
Yritän asua ja tehdä töitä yhdessä rakastamieni mahtavien, ja usein marginalisoitujen, ihmisten kanssa. Minulle se on aina ollut ainoa tapa arvostaa elämääni ja taidetta. Rakastan itseäni, koska rakastan heitä – ja he edustavat minua. Ikävä kyllä, se ei aina toimi, joten olen yrittänyt kehittää keinoja, joiden avulla pystyn olemaan kärsivällinen itseinhoni kanssa niin kauan kunnes se menee taas ohi.

Me näemme sinut täällä, Helsingissä, Baltic Circle -teatterifestivaaleilla 15.11. Mitä odotat vierailultasi eniten?
Odotan eniten helsinkiläisten runoilijoiden, rodullistettujen ihmisten, seksuaalivähemmistöihin kuuluvien, kommunistien, feministien, äitien ja tanssijoiden yhteisöjen tapaamista.

Teksti: Emma Duah

Kuvat: Khashayar Naderehvandi

Athena Farrokhzad esiintyy osana Baltic Circle -festivaalien ohjelmaa järjestettävässä LIT NIGHT -tapahtumassa 15.11.2018. Illan muita esiintyjiä ovat RT LIT AKATEMIAn nuoret kirjoittajat sekä Koko Hubara. Tapahtuman yhteistyökumppanina toimii myös kulttuurilehti Kontur.