Ruskeat Tytöt x AFROPUNK Lontoo: 5 kiinnostavinta artistia

 

Mistä AFROPUNKISSA on kyse ja kenen keikat siellä kannattaa katsastaa?

 

 

Ei-valkoisille suunnatusta turvallisesta tilastaan ja huikeista artisteistaan kuuluisa AFROPUNK tarjoaa kävijöilleen elämyksiä niin musiikin, ruuan, taiteen kuin ruskean yhteisöllisyyden parissa unohtamatta tietenkään muotia. Mukana raportoimassa vuoden 2017 Lontoon AFROPUNK-festivaalia tietenkin Ruskeat Tytöt.

 

Brooklynissä vuonna 2005 perustettu AFROPUNK ei ole tavanomainen kaupallinen festivaali, johon kuka tahansa meistä on tottunut. Alkuperäisen kipinän festivaalille antoi Yhdysvaltojen afrikkalaisamerikkalaisten punk-skeneä käsittelevä dokumentti AfroPunk.: The Rock ’n’ Roll N****r Experience, jonka ohjaaja James Spooner oli yksi tapahtuman alkuperäisistä pääjärjestäjistä. AFROPUNK-festivaalin perustaminen lähti Spoonerin ajatuksesta luoda punk-musiikkia kuunteleville afrikkalaisamerikkalaisille turvallinen tila, jossa he pystyivät kokoontumaan ja nauttimaan punkista ja rockista ilman syrjintää. Festivaalin mottoina kulkevat: ei seksismiä, ei rasismia, ei homofobiaa, ei transfobiaa, ei vihaa.

 

Nykyään AFROPUNKISSA kuullaan punkia laajempi kirjo genrejä. Esimerkiksi Brooklynissä järjestettävän tapahtuman lavalla on nähty muun muassa supertähdet Lenny Kravitz, Lauryn Hill ja Kelis. Tapahtuma suosii pitkälti afrikkalaistaustaisia esiintyjiä, mutta on nostanut lavoilleen myös muita etnisiin vähemmistöihin kuuluvia lahjakkuuksia. Viime vuonna järjestäjät joutuivat ikävään välikäteen, kun jo buukattu M.I.A. jouduttiin siirtämään pois pääesiintyjän pallilta. Srilankalais-brittiläinen artisti oli kommentoinut kiistanalaisesti Black Lives Matter -liikettä, mitä tapahtuman järjestäjät eivät voineet painaa villaisella.  

 

Alun perin Brooklynissä järjestetty tapahtuma on levittäytynyt muihin osavaltioihin ja Eurooppaan. Festivaalia on järjestetty vuodesta 2015 lähtien vuosittain myös Atlantassa, Pariisissa, Lontoossa. Tänä vuonna AFROPUNK järjestetään ensimmäistä kertaa myös Etelä-Afrikan Johannesburgissa.  

 

Tämän vuoden Lontoon AFROPUNK-festivaali tuo lavoilleen artisteja genreihin katsomatta. Tapahtumaviikonloppuun mahtuu niin hiphopia, soulia, elektronista popia kuin rokkia. Ruskeat Tytöt valikoi artistikattauksesta viisi keikkaa, joita ei kannata jättää väliin:

 

 

1. Little Simz

Nuori lontoolainen Simbiatu Ajikawo, tuttavallisemmin Little Simz, on tehnyt vaikutuksen musiikillaan ja presenssillään jopa isoihin rap-nimiin kuten Kendrick Lamariin ja Jay Z:hin. Little Simzin hitteihin kuuluvat kappaleet kuten ”Wings” ja ”Picture Perfect”, jotka ovat keränneet yli miljoona Spotify-kuuntelukertaa. Hänestä onkin povattu tulevaisuuden isoa nimeä. 23-vuotiaan Aijkawon viime vuonna ilmestynyt albumi Stillness in Wonderland on viittaus toisenlaiseen Liisaan ja Ihmemaahan, kun Little Simz purkaa tuntojaan rakkaudesta ja kasvusta albumille.

 

2. NAO

Sielukas, lahjakas ja nöyrä NAO yhdistelee musiikissaan soulia, elektroa ja R&B:tä. Paremman termin puutteessa NAO itse kuvailee musiikkiaan ’wonky funkiksi’, sillä hän ei halua nivoutua neo soul -genren alle. Artisti ammentaa 90-luvun musiikista ja pop-kulttuurista, ja viime vuonna julkaistu ensimmäinen pitkäsoitto For All We Know nousi nopeasti Amerikassa Billboard 200 -soittolistan kolmanneksi.

 

3. Petit Noir

Yannick Ilunga, eli belgialaiskongolainen indie rockia ja alternatiivista R&B:tä tuottava Petit Noir tunnetaan muun muassa kappaleistaan ”Chess” sekä ”Noirse”, joista jälkimmäinen päätyi Solange Knowlesin keräämälle Saint Heron-levylle vuonna 2013. Petit Noir julkaisi oman esikoisalbuminsa La vie est belle / Life Is Beautiful vuonna 2015. Albumi on tasapainoinen sekoitus taiteellista popia, post-punkia ja indie rockia sopivalla twistillä. Ensikertalaisenkin on helppo päästä tunnelmaan jo ensimmäisen kappaleen jälkeen.

 

4.Cosmo Pyke

Lontoon lupaus maailmalle, nimittäin sitä Cosmo Pyke on. Raikas tuulahdus vahvaa laulua ja melodista kitaraa, jotka tuovat mieleen kesäiset sunnuntait. Cosmo Pyke saa auringon paistamaan jopa harmaimpina päivinä bluesilla, jazzilla ja soulillaan. Vasta 18-vuotias Pyke tietää miten luoda mukavan letkeä tunnelma ja saada yleisö rentoutumaan. Viime helmikuussa ensimmäisen EP:nsä julkaissutta Pykeä fanittaa muun muassa Craig David.

 

5. Nadia Rose

Tammikuussa ensimmäisen EP:sä julkaissut Nadia Rose on lontoolainen räppäri, joka on jo ensimmäisillä julkaisuillaan vakuuttanut kuulijansa. Highly Flammable sisältää muun muassa listahitit ”Skwod” ja ”Tight Up”, jotka aiheuttavat välittömän pään nyökkäilyn. Sanomalehti The Guardian on povannut Rosesta ja hänen serkustaan Stormzystä uuden ajan MC:itä.

 

 

AFROPUNK Lontoo järjestetään 22.-23.7. The Printworksissa. Ruskeat Tytöt on paikan päällä seuraamassa viikonlopun tapahtumia, voit seurata meitä Facebookissa ja Instagramissa.

 

 

Teksti: Monica Gathuo
Kuvat: Driely S.

 
MusicCaroline Suinner