Afrosuomen historiaa etsimässä, V osa: Katse tulevaisuuteen

Podcast-sarjan viimeisessä osassa käsitellään afrofuturismia ja
pohditaan afrosuomalaisten tulevaisuutta.

 
afropodcast.jpg
 

 

Podcast-sarja Afrosuomen historiaa etsimässä viides ja viimeinen jakso on ilmestynyt. Jakson nimi on “Katse tulevaisuuteen” ja aiheena on afrofuturismi filosofiana ja estetiikkana, sekä afrosuomalaisten tulevaisuus. Tarkastelemme afrofuturismin taustoja ja teoriaa ja pohdimme miten afrofuturismi näkyy Suomessa. Lopuksi keskustelemme afrosuomalaisten tulevaisuudesta ja siitä mitä se parhaimmillaan voisi olla.

 

Afofuturismi on Suomessa suhteellisen tuntematon käsite. Sillä tarkoitetaan estetiikkaa ja filosofiaa, joka yhdistelee scifiä, historiaa, maagista realismia ja afrosentrismiä. Jaksossa haastatellulle, tanssija-koreografi Ima Iduozeelle, afrofuturismissa on kyse radikaalista unelmoinnista. Afrofuturismia ovat Iduozeen lisäksi hyödyntäneet taiteessaan esimerkiksi Janelle Monae, Grace Jones, Erykah Badu ja FKA Twigs.

 

Jaksoa varten tehtiin myös Facebook-kysely, johon afrosuomalaiseksi identifioituvat saivat vastata. Tuloksista nousi esille muun muassa toive tulevaisuudesta joka olisi empaattisempi ja jossa afrosuomalaisuus ei olisi enää niin vahvasti määrittelevä asia afrosuomalaisille. Jakson lopussa osa sarjan toimittajista tulee keskustelemaan kyselyn tuloksista ja afrosuomalaisten tulevaisuudesta.

 

Afrosuomen historiaa etsimässä on viisiosainen, noin kerran kuukaudessa ilmestynyt podcast-sarja, jota ovat toimittaneet Maija Baijukya, Zipora Ogola, Wisam Elfadl, Efe Ogbeide, Aurora Lemma ja Monica Gathuo. Sarjassa on kartoitettu Suomen historiaa mustien suomalaisten näkökulmasta, nostaen esiin sekä kronologian että erilaisia teemoja aiheen ympäriltä.

 

Kuuntele aiemmat jaksot täältä

 

Afrosuomen historiaa etsimässä on Ruskeiden Tyttöjen ensimmäinen podcast-sarja, ja osa sekä Koneen säätiön rahoittamaa ruskeattytot.fi-verkkomedian tiede-, taide- ja kulttuurisisältöjen kehittämis- ja pilotointihanketta että Radio Helsingin kanssa aloitettua sisältöyhteistyötä. Kaikki podcastimme löytyvät Ruskeiden Tyttöjen Soundcloudista.