Afrosuomen historiaa etsimässä, IV osa: Amerikan serkut

Podcast-sarjan toiseksi viimeisessä osassa tarkastellaan afrosuomalaisten suhdetta afrikkalaisamerikkalaisuuteen.

 
afropodcast.jpg
 

 

 

Podcast-sarja Afrosuomen historiaa etsimässä neljäs ja samalla toiseksi viimeinen jakso on ilmestynyt tauon jälkeen. Jakson nimi on “Amerikan serkut” ja aiheena on amerikkalaisen mustan kulttuurin vaikutus afrosuomalaisuuteen. Pohdimme miksi juuri afrikkalaisamerikkalainen kulttuuri kolahtaa meihin afrosuomalaisiin ja miten afrikkalaisamerikkalaisuus Suomessa näkyy. 

 

Kun puhumme afrikkalaisamerikkalaisesta kulttuurista, tulevat mieleemme yleensä orjuus, kansalaisoikeustaistelu sekä stereotypiat hauskoista ja urheilullisista ihmisistä, jotka käyttävät roikkuvia housuja ja kuuntelevat hiphopia. Identifioituminen näihin tarinoihin ja mielikuviin on tuttu kokemus monille afrosuomalaisille. Mukana keskustelemassa mustan Amerikan historiasta, nykypäivästä, musiikista, urheilusta ja koomikasta ovat Michiganin yliopiston historian ja afrikkalaisamerikkalaisen tutkimuksen  professori Marcia Chatelain, mustan suomalaisen musiikin uranuurtajat rap-artisti Shaka Kampara sekä rap-artisti ja freelance-taiteilija Deogracias Masomi, muotisuunnittelija Ervin Lervern Latimer, aktivisti ja terapeutti Michaela Moua, somepersoona Dosdela ja hiusalan ammattilainen Jessica Eboreime.

 

Afrosuomen historiaa etsimässä on viisiosainen, noin kerran kuukaudessa ilmestyvä podcast-sarja, jota toimittavat Maija Baijukya, Zipora Ogola, Wisam Elfadl, Efe Ogbeide, Aurora Lemma ja Monica Gathuo. Sarja kartoittaa Suomen historiaa mustien suomalaisten näkökulmasta, nostaen esiin sekä kronologian että erilaisia teemoja aiheen ympäriltä.

 

Kuuntele aiemmat jaksot täältä. Seuraava jakso ilmestyy joulukuussa ja sen aiheena on afrofuturismi ja afrosuomalaisten tulevaisuudenhaaveet. Joulukuun jakso on myös sarjan viimeinen.

 

Afrosuomen historiaa etsimässä on Ruskeiden Tyttöjen ensimmäinen podcast-sarja, ja osa sekä Koneen säätiön rahoittamaa ruskeattytot.fi-verkkomedian tiede-, taide- ja kulttuurisisältöjen kehittämis- ja pilotointihanketta että Radio Helsingin kanssa aloitettua sisältöyhteistyötä. Kaikki podcastimme löytyvät Ruskeiden Tyttöjen Soundcloudista.