IMG_1724-1+kopio.jpg
 
 

Yleistä

RT LIT Akatemia on kirjoittajakoulu Ruskeille* nuorille**

RT LIT Akatemiatarjoaa nuorillle itsensä kehittämisen ja oppimisen mahdollisuuksia kirjoittamisen keinoin. RT LIT Akatemiassa opit kirjoittamista pitkän linjan kirjallisuus- ja media-alan ammattilaisten opetuksessa, saat takuuvarmoja samastumisen kokemuksia sekä ympäristön, jossa voit kokeilla siipiäsi kirjoittajana turvallisesti.

Järjestämme opetusta kahdella linjalla: luovan kirjoittamisen ja journalismin parissa.
Opetus tapahtuu pidempinä kursseina tai työpajamuotoisesti.

Saat tietoa tulevasta opetuksesta tältä sivulta sekä seuraamalla meitä
Instagramissa ja Facebookissa.

*Ruskeilla ihmisillä tarkoitetaan tässä yhteydessä kaikkia Suomessa rodullistetuiksi tulevia ihmisiä, eli sellaisia henkilöitä jotka nähdään meillä ei-valkoisina ja ei-suomalaisina ja joihin kohdistuu stereotyyppisiä oletuksia ja ennakkoluuloja. Esimerkiksi saamelaiset, romanit, afrikkalais-, arabi- ja muut aasialaistaustaiset ihmiset ovat ruskeita, ja samoin myös venäläis- ja virolaistaustaiset ihmiset voivat tulla rodullistetuiksi Suomessa."

**Eli kaikille sukupuoleen katsomatta.

Yhteistyöasioissa ota yhteyttä sähköpostilla collab@ruskeattytot.fi.

 
 

Pitkät kurssit

Pidemmillä kursseilla pääset työstämään omaa tekstiäsi tavoitteellisesti.

Useamman kuukauden mittaisilla kursseilla opettajamme sitoutuvat kehittämään tekstiäsi kanssasi pitkäjänteisesti. Osa teksteistä julkaistaan Ruskeat Tytöt -verkkomediassa tai yhdessä Kustantamo S&S:n kanssa julkaistavassa kirjassa.

Kursseja järjestetään sekä journalistisesta että luovasta kirjoittamisesta kiinnostuneille.

nesa-by-makers-IgUR1iX0mqM-unsplash.jpg

Journalistisen kirjoittamisen kurssi
Alppilan lukiossa


Ajankohta: 2. jakso 30.9.-26.11.2019

Kurssin kuvaus:

Kurssilla opitaan keskeiset journalistiset periaatteet, hahmotellaan erilaisia juttutyyppejä ja niiden keskinäisiä eroja ja yhteneväisyyksiä. Lisäksi otetaan haltuun työkaluja, joilla opiskelijat voivat kehittää journalistista ajatteluaan ja ennen kaikkea kurssi vahvistaa medialukutaitoa. Kurssilla harjoitellaan myös omien juttujen kirjoittamista ja annetaan säännölllisesti henkilökohtaista palautetta. Kurssin vastuuopettajana toimii Koko Hubara.

Kurssit on suunnattu rodullistetuiksi/ruskeiksi identifioituville nuorille ja kaikille sukupuolille.


Lyhyet kurssit

Lyhyemmät kurssit antavat lisätyökaluja kirjalliseen ilmaisuun.

RT LIT Akatemian työpajoissa ja seminaareissa pääset oppimaan esim. erilaisista juttutyypeistä, visuaalisesta journalismista, pitchaamisesta ja brändäämisestä, sarjakuvasta viestinnän välineenä sekä omaelämäkerrallisesta kirjoittamisesta


QW.jpg

Esseekirjoittamisen työpajaviikonloppu Silvia Hosseinin kanssa, 9.-10.11.2019

 

Työpajoja järjestetään sekä journalistisesta että luovasta kirjoittamisesta kiinnostuneille.
Tulevat julkaistut ja menneet työpajat löydät tapahtumakalenteristamme.

 

Menneet kurssit SYKSY 2019

1111.jpg

Haluatko kirjailijaksi? -työpajaviikonloppu Koko Hubaran kanssa

7.-8.9.2019

RTLITAkatemia_Kielilukio.jpg

Luovan kirjoittamisen kurssi Helsingin Kielilukiossa

1. jakso 13.8.-27.9.2019

 
 

RT LIT Akatemiassa
tapahtuu


RT LIT Akatemia Helsingin juhlaviikoilla!

ig_story_simpukka2.jpg


RT LIT Akatemiasta valmistuneet opiskelijat pitivät kolmen keskustelun sarjan Helsingin Juhlaviikkojen F/Symposiumissa Oodin Maijansalissa, 17.-22.8.2019.

Kokonaisuudessa tehdään katsaus uuteen, kun puhutaan siitä mikä on RT LIT Akatemia ja sen perustanut Ruskeat Tytöt ry.

Akatemiasta valmistuneet kirjoittajat jakavat Adile Sevimlin johdolla omia kokemuksiaan kurssilta ja pohtivat niiden merkitystä heidän luovaan prosessiinsa. Kitkaa ja hankausta- osassa tutkaillaan Fiona ‘Elonen johdolla ohjelmassa “Rodullistettujen kirjoittajien ja sisällöntuottajien kokemat haasteet”. Ohjelmakokonaisuuden viimeisessä osassa puhutaan liittolaisuudesta ja solidaarisuudesta mediassa ja kustantamoissa Vy Tramin johdolla.

Keskustelut nauhoitettiin ja koko keskustelusarja julkaistiin podcastina Ruskeat Tytöt Soundcloudissa.

 
 

Kirjoituskilpailu

RTLITAkatemia_Kirjoituskilpailu.jpg

RT LIT AKATEMIA x Kustantamo S&S järjestää kirjoituskilpailun, jonka aiheena on

HIUKSET

Kirjoituskilpailu on suunnattu kaikenikäisille ruskeille* kirjoittajille!

Hiukset ovat näkyvä osa ihmisen kehoa. Hiusten käsitteleminen ja stailaaminen voi olla itseilmaisun ja luovuuden väline, mutta hiuksilla on myös monenlaisia muita merkityksiä, niin poliittisia, tunteellisia ja henkilökohtaisia.

Viime vuosina Suomeenkin on rantautunut maailmalta tuttu ruskeiden ihmisten käymä omaehtoinen keskustelu hiuksista. Keskustelu liittyy erityisesti afrohiuksiin, mutta koskettaa myös muita ei-valkoisia hiuslaatuja, jotka ovat Suomessa poikkeuksia normista. Poikkeuksia normista ovat myös hiusten peittäminen, hiuksettomuus, erilaiset synteettiset hiukset, lisäkkeet ja peruukit. Mitä hiukset merkitsevät identiteetin kannalta, millaisia tarinoita niihin liittyy?

Hiukset ja niitä ympäröivät tarinat yhdistävät etenkin ruskeita ihmisiä, eikä aihetta ole juurikaan käsitelty suomalaisessa kirjallisuudessa.

Ruskeat Tytöt ry:n alla toimiva kirjoittajakoulu RT LIT AKATEMIA ja Kustantamo S&S julistavat yhteisen kirjoituskilpailun, jonka teema on hiukset. Kutsumme ruskeita kirjoittajia pohtimaan hiuksia eri näkökulmista: kepeästi ja vakavasti, omakohtaisten kokemusten ja kuvitteellisten maailmojen kautta, henkilökohtaisena ja poliittisena ilmiönä. Tekstin muoto ja teeman käsittelytapa ovat vapaat. Voit osallistua kilpailuun esimerkiksi esseellä, novellilla, runoilla tai otteella romaanikäsikirjoituksesta. 

Osallistumisaikaa on 6.1.2020 asti. Kilpailun voittaja tai voittajat julkistetaan maaliskuussa 2020. Tekstit arvioi raati, jonka puheenjohtajana toimii kirjailija ja Ruskeat Tytöt Median päätoimittaja Koko Hubara. Muut raadin jäsenet ovat kustantaja Mirjam Ilvas ja Ranya Paasonen. Parhaat tekstit voidaan julkaista Kustantamo S&S:n kokoamassa antologiassa.

Toivomme löytävämme uusia kirjoittajaääniä, mutta kilpailuun voivat osallistua myös jo julkaisseet kirjoittajat.

*Ruskeilla ihmisillä tarkoitetaan tässä yhteydessä rodullistettuja, ei-valkoisia ja ei-kantasuomalaisia ihmisiä.

Toimi näin:

Kilpailutekstisi tulee olla 5-10 sivua pitkä. Käytä fonttikokoa 12 ja riviväliä 1,5.

Lähetä kilpailutekstisi sähköpostin liitteenä osoitteeseen info@ruskeattytot.fi viimeistään 6.1.2020. Kirjoita viestin otsikoksi "Kirjoituskilpailu" ja viestikenttään nimesi ja yhteystietosi.

Jos haluat osallistua nimimerkillä, voit lähettää kilpailuehdotuksesi myös postitse seuraavasti: Tulosta kilpailutekstisi. Varusta kilpailutekstisi jokainen sivu valitsemallasi nimimerkillä. Liitä kilpailuehdotukseesi suljettu kirjekuori, joka sisältää nimesi ja yhteystietosi. Kirjoita tämän kuoren päälle nimimerkkisi. Lähetä kilpailuehdotuksesi 6.1.2020 varustetulla postileimalla osoitteeseen Kustantamo S&S, PL 870, 00121 Helsinki. Kilpailuehdotuksia ei palauteta.

Säännöt

Voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti keväällä 2020. Parhaat tekstit palkitaan seuraavasti:

1. sija 500 €

2. sija 250 €

3. sija 250 €

Lisäksi kunniamaininnan saavat palkitaan tuotepaketeilla.

Kustantamo S&S varaa oikeuden julkaista kilpailutekstit.

Palkinnot voidaan jättää jakamatta mikäli kilpailuun ei tule määräaikaan mennessä riittävästi kilpailuehdotuksia.