Apua appeista

Olitpa sitten syvässä kriisissä tai kevyen virityksen tarpeessa, kännykkäsovellukset voivat olla yllättävän hyvä tapa hoitaa mielenterveyttä. Ruskeat Tytöt listaa kymmenen parasta appia.

Read More

Mainos, mainos, kuvastin

 

 

2010-luvun suomalaiset mainokset näyttävät ruskeat ihmiset edelleen yleisimmin joko rasististen stereotypioiden kautta, tai korkeintaan suvaitsevaisuuden ja suomalaisuuden rajojen määrittelijöinä. Tavallisina asiakkaina meitä ei vieläkään nähdä juuri koskaan, raportoi toimittaja ja markkinoinnin ammattilainen Jasmina Amzil.

 

silma.jpg

 

“Voi olla, että mainostaja menettää pari rasistista asiakasta laittamalla mainokseen ruskean ihmisen. Mutta kysyisin sen sijaan, kuinka monta uutta ei-valkoista asiakasta brändi voisi saada, jos huomioisi vähemmistöt?”

 

Näin kysyy mainostoimistossa graafikkona työskentelevä Anna. Hän ei esiinny jutussa omalla nimellään, ja hänen työpaikkaansa tai asiakasyritysten nimiä ei paljasteta, koska siitä voisi koitua haittaa hänen uralleen. Anna on asunut ison osan elämästään Yhdysvalloissa, ja hän alkoi miettiä ruskeiden ihmisten näyttämistä mainoksissa vasta vietettyään pidemmän aikaa Suomessa.

 

“Ennen kuin muutin Suomeen, olin nähnyt itseni kaltaisia ihmisiä kaikkialla koko elämäni. Yhdysvalloissa on tapana laittaa kaikki ihmiset samaan kuvaan, ja ajattelin, että mainokset ovat vain mainoksia. Kun sitten näin täällä melkein pelkästään valkoisia ihmisiä mainoksissa, aloin nähdä miten omituista se voi olla.”

 

Omituiseksi ovat osoittautuneet myös suomalaisten asiakasyritysten asenteet. Siinä missä amerikkalaisbrändit haluavat tavoittaa kaikki mahdolliset kohderyhmät, koska se yksinkertaisesti tarkoittaa enemmän kassaan kertyvää rahaa, Suomessa asiaa ei tunnuta ymmärtävän juuri lainkaan. Anna kertoo, kuinka erään suuren asiakkaan kanssa oli puhetta siitä, että asiakkaan tulisi sisällyttää erinäköisiä ihmisiä mainontaansa, koska sen asiakkaatkin ovat erinäköisiä. Asiasta oltiin yksimielisiä puheen tasolla, mutta diversiteetti ei lopputuloksessa näkynyt. Kampanjassa oli vain valkoisia ihmisiä.

 

Mitä ei-valkoisten ihmisten esittämiseen tulee, Anna ei löydä kovin montaa positiivista esimerkkiä uransa varrelta. Hän kuitenkin korostaa, että mainosten tekijöillä ei useinkaan ole mitään sitä vastaan, että mainoksissa on ei-valkoisia ihmisiä. Asiakas on kuitenkin se, joka viime kädessä päättää, mikä lopullinen kampanjakokonaisuus on. Anna kertoo esimerkiksi, kuinka valkoinen kollega ehdotti suurelle ja tunnetulle suomalaiselle brändille ei-valkoisia ja erikokoisia naisia liikuntaan liittyvän tuotteen mainokseen. Asiakkaan päätöksestä ehdotetut mallit korvattiin kuitenkin lopulta timmeillä, valkoisilla malleilla.

 

Sofia, joka on töissä suuren kansainvälisen kauneus- ja kosmetiikka-alan yrityksen Suomen-haarassa, tunnistaa sen, mistä Anna puhuu. Hänenkin nimensä on muutettu eikä hänen tarkkaa työpaikkaansa kerrota tässä jutussa, koska aiheesta puhuminen voi haitata hänen työskentelyään alalla. Hän haluaa kuitenkin kertoa, miten kapeat työskentelymahdollisuudet välillä ovat representaation luomisen osalta.

 

“Pyrin aina ehdottamaan monenlaisia vaihtoehtoja tuotteidemme mainostamiseen, mutta en voi ehdottaa jokaisella kerralla ei-valkoista kasvoa. Koen, että silloin katsottaisiin, että ehdotan vain itseni näköisiä tyyppejä.”

 

Voiko sen sijaan valkoista mainoskasvoa ehdottaa toistuvasti ilman poikkeuksia?

 

“Kyllä. Siitä ei synny minkäänlaista ongelmaa, jos valkoinen ihminen ehdottaa vain valkoisia malleja.”

 

Sofian mielestä mainoskuvastoja voidaan muuttaa tehokkaasti vain, jos mainostoimistoihin ja mainostaviin yrityksiin saadaan lisää erinäköisiä tekijöitä. Aiheesta on vaikea puhua vapaasti jos edustaa yksin vähemmistöä siellä missä päätökset tehdään. Suomalaisissa mainostoimistoissa ja isoilla vaikuttajabrändeillä on silmämääräisesti ja alalla työskentelevien mukaan edelleen töissä huomattavan vähän ei-valkoisia ihmisiä.

 

Kun lukee markkinointitoimisto Folkin toimitusjohtaja Tommi Laihon Markkinointi ja mainonta -lehden mainonnan sananvapautta käsittelevää kolumnia, on helppo nähdä millaista voi olla työskennellä ei-valkoisena ihmisenä suomalaisella mainoskentällä. Laiho käyttää lyhyessä kirjoituksessa neljä kertaa n-sanaa, vaikka hän heti ensimmäisessä kappaleessa kertoo tietävänsä, että se on loukkaavaa.

 

Alexandra Alexis, konseptisuunnittelija, ohjaaja, tuottaja, leikkaaja ja kaikenlaista muutakin tekevä markkinointialan ammattilainen, vahvistaa, että n-sanaa ja monenlaisia rasistisia kannanottoja kuulee vielä vähän väliä palavereissa suomalaisasiakkaiden kanssa. Alexis työskentelee myös New Yorkissa, missä on nollatoleranssi tällaiselle käytökselle.

 

“Jos vaikkapa mainostoimiston tai mainostavan brändin työntekijän omalta Instagram-tililtä löytyy jotakin rasistista, vaikka sitten vapaa-ajalla heitettyä, se on suoraan potkut. Näen tämän pelkästään hyvänä asiana.”

 

Alexis reagoi epäkohtiin itsekin. Hän haluaa puhua representaatioista, koska kokee olevansa sellaisessa asemassa, että voi tehdä niin. Meikkimerkki Lumene lanseerasi toissa vuonna “Ole oma tulkintasi kauneudesta” -kampanjan, jonka hashtag oli #whatisnordicbeauty. Videolla erilaisten ruskeiden naisten rooli oli ihailla valkoista mallia ja toimia kontrastina hänen liikkuessaan täydellisesti sulautuneena valkoisena hohtavassa ympäristössä. Kampanjaa kritisoitiin voimakkaasti sosiaalisessa mediassa, ja esimerkiksi toimittaja-kirjailija Anu Silfverberg kutsui sitä Image-lehdessä julkaistussa esseessään “käsittämättömän rasistiseksi”. Lumene ei kommentoinut missään vaiheessa asiaa julkisesti, mutta videolta on kaikessa hiljaisuudessa editoitu pois kohdat, joissa ei-valkoiset naiset esiintyvät, eikä alkuperäistä versiota löydy enää YouTubesta. Lumene ei vastannut Ruskeiden Tyttöjen haastattelupyyntöihin.

 

Alexis päätti vastata Lumenen kampanjaan ja kritiikkiä seuranneeseen reagoimattomuuteen omalla Nordic beauty is diverse -videolla ja hashtagilla #nordicbeautyisdiverse. Sen viesti on, että pohjoismaisen kauneuskäsitteen pitäisi sisältää kaikenlaiset pohjoismaiset ihmiset. Video sai Facebookissa osakseen paljon kiitosta, ison yleisön ja pääsi osaksi Suomi100-sisältöä. Samalla videossa huuteleva rasistinen ohikulkija on hyvä esimerkki siitä, ettei ruskeana henkilönä kampanjan tekeminen ole aina niin yksinkertaista, eikä omaa ruskeutta voi erottaa siitä, mitä tekee.

 

kamera.jpg

 

Kuten Anna, Sofia ja Alexandra, myös minä olen työskennellyt erilaisissa markkinointialan tehtävissä ja myös opiskellut alaa useita vuosia. Kuten he, minäkin olen 90-luvun puolivälin lapsi. Ja Ruskea Tyttö.

 

Kun me olimme pieniä, ruskeita ihmisiä näkyi suomalaisessa mediassa ja mainoskuvastossa hyvin vähän, mutta näkyi kuitenkin. Vuonna 1996, samana vuonna kun hänestä tuli Miss Suomi ja Miss Universumin toinen perintöprinsessa, Lola Odusoga edusti kuluttajatuoteyritys Ahlströmin suodatinpusseja vieressään teksti “valkaisematon suomalainen”. Muistan suuret valokuvat Lolasta keltaisissa lööpeissä ostarin Ärrän oven vieressä. Hämmennyksen, kun luokkakaveri kutsua minua spontaanisti Lolaksi. Ostimme samaisen ostarin karkkihyllystä Halvan lakritsia ja Fazerin lakua, joissa poseerasivat silloin (ja Halvan tapauksessa jossakin määrin edelleen) karikatyyriset blackface-estetiikkaan nojaavat mustat hahmot. Vuonna 1998 Meiran Café Aroma -mainoksessa ruskea nainen esitettiin alasti kahvipavun muotoiseksi käpertyneenä oikean kahvipavun vieressä. Koulun kiskalta sai Brunbergin suukkoja, joissa leikiteltiin rasistisella kuvastolla vuoteen 2001 asti, kunnes leikittelystä luovuttiin haikein mielin ja kohun saattelemana. Fazerin Geisha-suklaata myytiin niin lapsuudessani kuin vieläkin sensuellin japanilaisnaisen stereotypialla.

 

Olisipa kyse vain lapsuudesta. Suomesta, joka on jäänyt taakse. Asiasta, jota voi päivitellä nostalgisella paheksunnalla. Mutta: esimerkiksi vuonna 2014 nähdyssä Pantteri-karkkimainoksessa suomea aksentilla puhuva ruskea mies lähentelee altaalla makoilevaa vaaleaa naista ja kertoo voivansa olla hänen pantterinsa. Sitten on Suomen Jäätelön tumman suklaan makuisen uutuusjäätelön mainos, jossa valuva suklaajäätelö on aseteltu ruskean polven päälle. Ja HK:n vuonna 2016 lanseeraama Marokon Hassan -makkara, tuo “pitkä ja voimakas kaveri Pohjois-Afrikasta, rakenteeltaan karkea mutta luonteeltaan hienostunut marokkolainen”.

 

Vuonna 2018 voimme edelleen tilata netistä suomalaisia Eskimo-suodatinpusseja ja Eskimo-jäätelöä.

 

Entä sitten?

 

Mitä siitä, että yleensä mainoksissa on pelkkiä valkoisia ihmisiä? Mitä siitä, että kun me olemme kuvissa, on kyse useimmiten erilaisista stereotypioista? Pitää olla vähän tyhmä jos loukkaantuu kuvista, eikö niin? Mehän tiedämme itse miten moninaisia ja inhimillisiä olemme, ja mainosten tehtävä muutenkin on myydä asioita mitä kukaan ei tarvitse.
 

Mainosten arvostelu on turhaa silloin jos katsotaan pientä, yksittäistä kuvaa. Mutta jos katsotaan isoa kuvaa, eli mainosten kaanonia esimerkiksi historian ja mainonnan tutkimuksen linssin läpi, huomataankin, että kaikenlaiset myynti- ja brändikuvastot ovat olennaisia merkitysten ja todellisuuden tuottamiselle, aivan kuten kieli ja kuvat ylipäätään.

 

silmä2.jpg

 

Toissa vuonna heräsi suuri keskustelu, kun koomikko Marcia Belsky julkaisi Headless Women of Hollywood -Tumblrin. Siinä hän näytti elokuvajulisteiden avulla, miten naisia, kaikenvärisiä sellaisia, dehumanisoidaan ja seksualisoidaan Hollywoodin leffamainoksissa näyttämällä lähinnä heidän keskivartaloaan, rintavakoaan ja sääriään ja jättämällä päät kokonaan pois. Viimeistään #metoo -kampanjan myötä olemme heränneet siihen, millaista on työskennellä naisena Hollywoodin kulisseissa.

 

Sukupuolen ja visuaalisen kulttuurin tutkija Leena-Maija Rossi lainaa teoksessaan Heterotehdas professori-kirjailija James Twitchelliä:

 

“Mainonta on vain yksi monista yrityksistä ladata objekteja merkityksellä. Se ei ole peili, lamppu, suurennuslasi, vääristynyt prisma, ikkuna, silmänkääntötemppu eikä alitajuinen muistiinpainuma, vaan pikemminkin se on kulttuurissa jatkuvasti käytävää keskustelua asioiden merkityksestä. Se on pikemminkin vuorovaikutuksessa kuin seuraa tai johtaa ilmiöitä. Se on kieltä, joka ei käsittele vain kulutushyödykkeitä vaan myös hyödykkeiden kuluttajia.”

 

Rossi itse toteaa samaisessa teoksessa, että ruskeilla ihmisillä on ollut erityinen eksotisoitu ja erotisoitu roolinsa etenkin makeistuotteiden ja historiallisesti  “siirtomaatavaroina” tunnettujen elintarvikkeiden kuten kahvin, suklaan ja myös ulkomailta tulevien hedelmien brändäyksessä. Siinä missä valkoinen nainen on esitetty kahvin kuluttajana tai sitä valkoiselle miehelle tarjoilevana palvelijana, ruskea ihminen on esitetty sulautuneena tuotteeseen, jopa itse tuotteena. Kuten kahvipapuna.

 

Tutkijat Ella Shohat ja Robert Stam puhuvat kirjassaan Unthinking Eurocentrism: Multiculturalism and the Media tällaisista toiseuttavista käytännöistä mediassa eroottisena animalisaationa (erotic animalisation) ja eksoottisena vegetalisaationa (exotic vegetalisation). Näillä käsitteillä tarkoitetaan, että ihminen esitetään eläimellisenä tai kasvimaisena. Molemmat ovat osa isompaa naturalisaation mekanismia, joka asettaa toiseutetun, kolonisoidun ihmisen lähemmäs luontoa, villiä ja vaistomaista, kauemmas oppineesta ja kulttuurillisesta, eli ihmisestä.

 

Lisäksi tutkijat puhuvat infantilisaatiosta, joka tarkoittaa kolonisoidun ihmisen esittämistä ja näkemistä ihmiskehityksen alemman tason edustajana, naivina, iloisena ja lapsellisena (Fazerin lakukääreiden musta hahmo).

 

Nämä mekanismit on luotu alun perin sen perustelemiseksi, että ei-valkoisia ihmisiä on voitu alistaa, orjuuttaa ja heidän resurssejaan varastaa.

 

Artikkelikokoelmassa Complying with Colonialism – Gender, Race and Ethnicity in the Nordic Region yhteiskuntatieteiden ja sosiologian professori Suvi Keskinen toteaa, että suomalaisten mainosten kuvitellulle valtayleisölle esitetty visuaalinen kulttuuri osallistuu merkitysten tuottamiseen ‘rodusta’, etnisyydestä, sukupuolesta ja seksuaalisuudesta. Siteeraten muun muassa yhtä 1900-luvun merkittävintä sosiologia ja kulttuurintutkijaa, Stuart Hallia, hän esittää, että rodullistavat representaatiot ja kulttuuriset tuotteet karkkipapereista televisiomainoksiin ovat avaintekijöitä tässä merkitysten tuotannossa. Ne sanalla sanoen ylläpitävät kolonialistista kieltä ja kuvastoa ja varmistavat, että nämä pysyvät hengissä ja ihmisten mielissä hyvin arkisella tavalla.

 

Keskinen tuo esiin myös elokuvatutkimuksen professori Richard Dyerin vaihtotestin (the commutation test). Pystytkö kuvittelemaan mainoksessa esiintyvän mustan henkilön tilalle valkoisen henkilön? Entä pystytkö kuvittelemaan mainoksessa esiintyvän valkoisen henkilön tilalle mustan henkilön? Kysymystä voidaan monimutkaistaa – siis tuoda lähemmäs elettyä kokemustamme – tuomalla mukaan toisia muuttujia, kuten sukupuoli. Jos kuvan merkitys muuttuu tai viesti katoaa esimerkiksi ihonväriä tai sukupuolta muuttaessa, voi olla syytä miettiä asetelma ja viesti uudelleen.

 

Vuoden 2010 artikkelissaan “Selling Finnishness – National Constructions of Whiteness in Finnish TV advertisements” Lapin Yliopistossa tohtorikoulutustaan suorittava nuorempi tutkija Miia Rantala toteaa, että vaikka suomalainen yleisö ei muodosta monokulttuuria, kuvasto edelleen näyttää sen sellaisena: valkoisina suomalaisina. Ei-valkoiset ihmiset kuvataan Rantalan mukaan usein muukalaisina, Suomessa vierailijoina tai suomalaisten valkoisten turistien isäntinä ulkomailla. Hänen silloisten havaintojensa mukaan suomalaiset mainokset olivat itse asiassa muuttuneet ajan saatossa entistä valkoisemmiksi ja nationalistisemmiksi.

 

Suurin osa mainonnasta perustuu vahvoille mielikuville ja yksinkertaisille, tunteisiimme vetoaville, lyhyille viesteille ja ne ovat osa yhteiskunnallista kulttuurista keskustelua. Stereotyyppiset esitykset eivät sinänsä ole ongelma tai vaarallinen asia. Ne ovat vain yksittäisiä yleistyksiä ilmiöistä, ihmisistä ja ihmisryhmistä. Myös valkoisista ihmisistä voidaan tehdä stereotypioita. Ei-valkoisten ihmisten (ja muidenkin vähemmistöjen) kohdalla ongelma on siinä, ettei stereotyyppisten tarinoiden rinnalla kulje koko ajan tuhansia muita, vaihtoehtoisia tarinoita siitä että olemme monimuotoisia ja monimutkaisia ihmisiä siinä missä valkoisetkin ihmiset. Ei-valkoisia ihmisiä esitetään ylipäätään julkisessa keskustelussa niin vähän ja vain tietyissä, yleensä ruskeuteen, rasismiin ja toiseuteen liittyvissä asiayhteyksissä, että nuo tarinat – pahimmillaan vain yksi tarina – jäävät elämään totuuksina meistä.

 

Oikeasti rohkeaa ja uutta
olisi ollut palkata
ruskea henkilö tai useampia
näihin aktiivisiin

rooleihin mainoksessa.

 

Suomessa räikeimpien stereotypioiden poistaminen on edellyttänyt kansainvälistä painetta. Esimerkiksi Fazer poisti blackface-hahmon lakritsituotteistaan vuonna 2007 ulkomaanviennin ja ‘monikulttuuristen markkinoiden’ standardien johdosta. Ei ole harvinaista, että kansainväliset standardit nähdään erilaisina kuin kotimaan standardit, eikä ymmärretä että toiseuttava kuvasto toiseuttaa meillä Suomessakin.

 

Kenties kansainvälisistä keskusteluista ja yleisistä brändeihin kohdistuvista yhteiskuntavastuullisuuden vaatimuksista johtuen mainoksiin ja mainontakeskusteluun on tullut yhtenä uudempana virtauksena eräänlainen genre. Siinä ei-valkoiset hahmot eivät ole enää pelkästään rasismiin ja kolonialismiin liittyviä stereotyyppejä. Nyt meidät näytetään myönteisessä valossa, mutta redusoituina suvaitsemisen kohteiksi ja suomalaisuuden rajojen uudelleenmäärittelijöiksi normaaleina kuluttajina näkemisen sijaan. Toisin sanoen: meistä puhutaan kivasti, mutta meille ei puhuta tasa-arvoisesti. 

 

Aiheesta on käyty jonkin verran julkista keskustelua esimerkiksi Markkinointi & Mainonta -lehden blogosfäärissä. Mainostoimisto Ida Framin toimitusjohtaja Panu Laaksonen on toivonut blogissaan, ettei rasismista oltaisi enää hiljaa. Hän kertoi vääryyksistä, joihin hän on itse sortunut työssään (sisältövaroitus: blogikirjoituksessa on kirjoitettu auki rasistinen sana). Hän kertoo esimerkiksi pohtineensa asiakkaansa kanssa, miten “suomalaiset ihmiset” suhtautuisivat “ihonväriltään tyypillisesti kantasuomalaisesta” poikkeavaan esiintyjään. Muitakin samansuuntaisia puheenvuoroja rasismia ja hiljaisuutta vastaan löytyy, esimerkiksi puhutaan rasismista irtisanoutumisen tärkeydestä tai siitä, miten markkinoijien pitäisi käydä rasismia vastaan mainostamalla että “suuri osa meistä suomalaisistakin suvaitsee, kykenee myötätuntoon, haluaa auttaa eikä hyväksy rasismia”. Nämä puheenvuorot ovat tärkeitä ja kertovat tosiasioista, mutta näissäkin piirretään kuva “suomalaisista ihmisistä”, yleistäen meidät valkoiseksi kansaksi, joka suvaitsee vierasta ja ei-valkoista.

 

Pari vuotta sitten nähtiin HOK Elannon kaunis, palkittu “Joulurauhaa”-mainos, jolla juhlistettiin yhtiön 110-vuotista taivalta. Mainoksessa Ikenna Ikegwuonu laulaa Eppu Normaalin kappaleen “Murheellisten laulujen maa”. Olin onnellinen nähdessäni mainoksen, vaikka tiesin, että jos siinä olisi valkoinen laulaja, viesti tuskin olisi “kaikkien stadilaisten oma lafka”. Luultavasti se olisi “stadilaisten oma lafka”. Media uutisoi kampanjasta ja hehkutti sen ottaneen kantaa monikulttuurisuuden ja maahanmuuton puolesta. Monikulttuurisuuden, vaikka mainoksessa nostetaan korokkeelle vain yksi ja ainoa kulttuuri – perisuomalainen. Maahanmuuton, vaikka Ikegwuonu selkeästi lauloi “syyttömänä syntymään sattui hän tähän maahan pohjoiseen ja kylmään”. Pelkkä mainoksessa esiintyvän ihmisen ulkonäkö, ruskeus, oli jälleen kerran viesti itsessään. Merkki maahanmuuttajuudesta, merkki siitä että tässä käydään nyt tätä monikulttuurisuuskeskustelua.

 

Se ei haitannut minua vaikka haittasi. Nostin hattua HOK Elannolle siitä, ettei se pysynyt hiljaa, mutta olin samalla pettynyt. Miksei mainostaja nää Ikegwuonua ja muita ruskeita suomalaisia mahdollisuutena silloin, kun ei oteta kantaa? Kun puhutaan ihan normaaleista asioista, kuten vaikkapa Parsasta?

Tai ketsupista. Ikimuistoisessa Felixin ketsuppimainoksessa hahmo nimeltä Josephine puhuu kalastamisesta. Mutta mainostaja onnistuu silti alleviivaamaan juuri tämän hahmon suomalaisuuden. Hymyilin leveästi nähdessäni mainoksen, vaikka takaraivossani tiesin, että jos siinä olisi ollut valkoinen suomalainen, hän ei esittelisi itseään erikseen “suomalaisnaiseksi”. Niin, hän esittelisi itsensä luultavasti, kuten toisissa Felixin suomalaismainoksissa: “Olen Katja, Helsingistä” tai “olen Sami, 40-vuotias salskea nuori mies”. Silti, olin melkein valmis ostamaan ketsuppia, vaikken edes käytä sitä. Niin vähän representaatiota meillä on.

 

Ennen kuin pyritään vaikuttamaan katsojan asenteeseen ja ottamaan kantaa monimutkaisiin yhteiskunnallisiin ja historiallisiin kysymyksiin brändimainonnan avulla, olisi loogista miettiä valtarakenteita.

 

Telian taannoisessa “Löydä uusi yhteys” -mainoskampanjassa esitetään esimerkiksi miehensä vanhemmat ensimmäistä kertaa tapaava nuori mies, koululainen jota jännittää uusi koulu, bisnesnainen joka miettii otettaisiinko hänet vakavammin jos hän olisi mies, isäksi haluava liikemies sekä tehdastyöläinen jota pelottaa, tekevätkö robotit hänestä tarpeettoman. He ovat kaikki valkoisia ihmisiä. Kuka tahansa näistä hahmoista voisi olla ruskea – muttei ole.  Sen sijaan mainoksessa on kaksi ruskeaa henkilöä, miestä, joista toinen toivoo valkoisten miesten hyväksyntää saunassa, ja toinen uskaltautuu katsomaan valkoista uusnatsinomaista hahmoa silmiin ja he melkein hymyilevät toisilleen. Viesti on kaunis. Me kaikki haluamme löytää yhteyden ja tulla hyväksytyksi.

 

Mutta: mainos ei ikinä läpäisisi vaihtotestiä: ruskean ihmisen rooliin ei voisi vaihtaa valkoista ihmistä muuttamatta viestiä kokonaan. Asetelmassa ongelmallista on se, että valkoinen henkilö on valinnut poliittisen ideologiansa, sellaisen joka ei hyväksy toisen ihmisarvoa, ja ruskea ihminen on vain sattunut syntymään ruskeaksi ihmiseksi. Mainos haluaa ottaa kantaa rasismiin ja puuttua asenteisiin, mutta ohittaa täysin sen, mikä rasismia ylläpitää: valtarakenteet.

 

Olen itsekin ollut seurustelukumppanin vanhemmat ensimmäistä kertaa tapaava, koululainen, miesvaltaisella alalla työskentelevä naispuolinen toimihenkilö, pohtinut vanhemmuuden vaihtoehtoa ja työtäni. Oikeasti rohkeaa ja uutta olisi ollut palkata ruskea henkilö tai useampia näihin aktiivisiin rooleihin mainoksessa ja olla lähtemättä keskusteluun siitä, että rasismi päättyy jos vain ruskea ihminen ja natsi löytävät yhteyden katsomalla toisiaan silmiin.

 

Mainoksissa meidän tehtävämme on edelleen liian usein yksinomaan olla ruskeita. Olemme harvoin mitään muuta sen lisäksi, paitsi ehkä kauniita. Vielä on näkemättä riittävästi mainoksia, jotka näyttäisivät meidät osana normaaliutta eivätkä osana moninaisuutta. Edes tämän hetken kaikista rohkeimmiksi kuvaillut suomalaiset tekijät ja brändit, kuten ohjaaja Viivi Huuska ja Kalevala Koru, eivät onnistu normalisoimaan naiseuden laajuutta. Huuskan ohjaama “Kesyttämätöntä kauneutta” -mainos on pintaraapaisu siitä, mitä voisi olla, mutta yksin se ja sen representaatiot jäävät kannanotoiksi. Vuonna 2018 olemuksemme on jälleen kannanotto, kun meidät valitaan kampanjan kasvoiksi puhumaan toiseudestamme. Kalevala Korun uusimmassa kampanjassa kaksi kovaa journalistia, Susani Mahadura ja Yagmur Özberkan puhuvat ruskeudestaan ja kuulumisestaan Suomeen sloganin “Suomalaiset klassikot” alla sen sijaan, että olisivat yksinkertaisesti klassikoita.

 

Nämä mainokset ovat askel eteenpäin ja poispäin seksistisestä ja rasistisesta kuvastosta, ja hyvä niin. Se on kuitenkin edelleen eri asia kuin tasa-arvoinen representaatio ja sen tavat. Vastuun ja etenkään kysynnän ei tajuta tai haluta nähdä ulottuvan sinne saakka missä me olemme kohderyhmää, kuluttajia, tavallisia, kyvykkäitä, rahakkaita toimijoita tässä yhteiskunnassa. Vielä ei olla perillä siellä, missä ruskea keho on neutraali ja normaali, ja missä ruskeat ihmiset nähdään aktiivisina osina kohderyhmiä eikä valkoisuuden hyväntekeväisyysprojektina tai suomalaisuuden määrittelijänä.

 

Vielä on näkemättä
riittävästi mainoksia,
jotka näyttäisivät meidät
osana normaaliutta

eivätkä osana moninaisuutta.

 

“Minua huvittaa ilmiö, jossa jotkut mainostajat puhuvat siitä, kuinka yhtäkkiä ajat ja tarpeet ovat muuttuneet, ja pitääkin alkaa käyttää erinäköisiä malleja. Onhan niitä tarpeita ollut vaikka kuinka pitkään jo”, kosmetiikka-alan markkinointiammattilainen Sofia toteaa. 

 

Hänen työpaikallaan kansainvälisessä yrityksessä paine lisätä representaatiota ja tehdä asiat oikein tulee kansainvälisistä yksiköistä, ja aiheesta on alettu puhua myös Suomessa vasta sen myötä. Kampanjoita räätälöitäessä esimerkiksi Tanskan ja Ruotsin kohdalla monimuotoinen kohderyhmä otetaan hänen mukaansa totena aivan eri tavalla kuin Suomen kohdalla, jossa kuluttajat nähdään edelleen homogeenisenä ryhmänä etnisyyden suhteen.

 

"On vaikeaa viedä asiaa eteenpäin kun lähtökohta on se, että meitä ei ole täällä.”

 

Myös graafikko Anna kertoo, että jotkut asiakkaat kyllä nimenomaan valitsevat ei-valkoisia ihmisiä brändikuvastoonsa, mutta näillä tahoilla on aina selkeitä kansainvälistymistarpeita, toiminta ei liity Suomen kenttään. Annaa turhauttaa myös se, että pienikin poikkeavuus totutusta kuvastosta aiheuttaa ihmisissä “wow”-reaktion, vaikka monimuotoisuuden ei pitäisi olla mitään ihmeellistä.

 

“Me tykkäämme ostaa asioita myös. Se tarkoittaa yksinkertaisesti, että saat enemmän myyntiä, jos markkinoit myös meille. Kun näen vaikkapa Lindexin mainoksen, jossa on ruskea malli, reagoin heti: haluan ostaa tuolta!”

 

On hämmentävää, miten vähän on sellaisia suomalaisbrändien mainoksia, joissa on ruskeita kehoja tekemässä täysin tavallisia asioita ilman stereotyyppisiä rooleja, rasismiaspektia ja erilaisuus-samanlaisuus-suvaitsevaisuus-suomalaisuus-keskustelua.

 

Erityisesti muutamat suomalaiset muotimerkit ovat kunnostautuneet asiassa. Marimekko käytti Pre-Fall 2016 -kampanjansa kasvona Chanel De Leon Gomezia. Samoin hattumerkki éN käyttää erilaisia ihmisiä kampanjassaan ilman että se liittyy ruskeuteen tai rasismiin. Makia on käyttänyt sekä viime syksyn että tämän kevään kasvoina useampaa ei-valkoista mallia.

 

Myös esimerkiksi vaatemerkki Samuji on käyttänyt poc-malleja. Esimerkiksi Pre-Fall 2017 -malliston kasvona oli Sany Liriano. Kun etsin kuvastoa, jossa ruskeat ihmiset ovat läsnä malleina kuten muutkin, katseeni kääntyy usein kansainvälisillä markkinoilla operoiviin suomalaisiin muotibrändeihin. Herää kysymys, onko niiden helpompi edustaa kuvastollaan ei-valkoisia ihmisiä kuin muiden alojen brändien?
 

“En kyllä ymmärrä miksi se olisi vaikeampaa jonkin muun alan brändille. Mainostajien pitäisi luottaa kuluttajien viisauteen”, sanoo Samu-Jussi Koski, Samujin luova johtaja ja suunnittelija. Hän tekee yleensä itse kampanjoidensa castingin.
 

“Valinta on useimmiten tosi intuitiivinen. Sany oli heti vahva suosikki malliston kasvoksi. Hän on muistaakseni sveitsiläinen, ulkomaisen mallitoimiston listoilta. Varsinkin vielä muutama vuosi sitten suomalaisilla toimistoilla oli aika vähän ei-valkoisia malleja. Nyt se on muuttumassa”, hän kuvailee prosessia.

 

Koski kertoo, että ei-valkoisten mallien käyttämisestä ei ole tullut juurikaan mitään palautetta.

 

“Minusta tuntuu, että meidän kaltaiselta brändiltä diversiteettiä jopa odotetaan. Että liian kapeista mallivalinnoista tulisi enemmän kritiikkiä. Esimerkiksi koon puolesta näin onkin, vaikka olemme siinäkin pyrkineet käyttämään erilaisia malleja. Kuluttajia ärsyttää jos he kokevat että meidän kaltaisemme brändi toistaa liian kapeaa sablunaa.”

 

Ratkaisu on lopulta hyvin yksinkertainen:

 

“Haluan ettei Samuji-nainen ei ole vain yhden näköinen. Heitä yhdistävät asiat ovat tavallaan syvällisempiä kuin ulkonäkö tai etninen tausta. Samuji-nainen on kiinnostunut maailmasta, vastuullinen, älykäs, hauska, hän kieltäytyy tylsistymästä. Viihtyy jazz-klubeilla ja luonnossa, on loistavaa seuraa. Tällaisia asioita, ei ihonväriä tai etnisyyttä”, Koski sanoo.

 

Representaatio onnistuu aidosti, kun meidät nähdään kiinnostavina silloinkin, kun kyse ei ole toiseudestamme. Kun olemassaoloamme ei redusoida ulkoisiin ominaisuuksiimme, mutta niihin liittyviltä historialta ja valta-asetelmilta ei suljeta silmiä värisokeasti. Meille puhutaan vasta sitten, kun meidät nähdään ja näytetään kokonaisina, aktiivisina, syvällisinä ja normaaleina ihmisinä.

 

 

Teksti: Jasmina Amzil
Kuvitus: Caroline Suinner

 

Lisäys 28.2.2018 klo 10:49: Lisätty sisältövaroitus-huomautus linkin yhteyteen, joka vie Panu Laaksosen blogiin.

 

Essee: Ruskea äiti, valkoinen lapsi

 
 

Äitiyteen liittyy monenlaisia tunteita, kielteisiäkin. Valkoisesta menevän lapsen ruskeana äitinä navigoiminen on täynnä ylpeyttä ja pelkoja.

alex-pasarelu-223684.jpg

 

”Asuvatko he kaukana?” nainen kysyy minulta uimahallin pukuhuoneessa nyökäten lastani kohti.

 

”Asumme joen toisella puolella, ei kaukana täältä”, vastaan vaikken ihan ymmärrä kysymyksenasettelua.

 

Vasta kotimatkalla tajuan naisen viitanneen pronominivalinnallaan lapseni perheeseen, johon hän ei olettanut minun kuuluvan. Hän luuli minua lapsenvahdiksi. Hän ei ajatellut lapseni olevan minun. Puren huultani ja pyyhin kyyneleet silmäkulmasta.

 

Kun valkoisen professori Robert E. Kellyn lapset keskeyttivät hänen haastattelunsa BBC:n suorassa lähetyksessä viime vuonna, monet katsojat luulivat hänen taustalla vilahtavaa aasialaistaustaista vaimoaan lastenhoitajaksi. Tapahtuma kimmoitti pitkään kaivattua keskustelua stereotypioista ja rasismista, mutta monelle rodullistetuksi tulevalle äidille tämä on jokapäiväistä elämää.

 

Olen asunut yli kymmenen vuotta Lontoossa, missä alle puolet väestöstä ovat valkoisia, ja olen tuudittanut itseni naivisti ajatukseen, etteivät ihmiset useimmiten tee johtopäätöksiä ihonvärini perusteella. Lapsen synnyttyä olen kuitenkin huomannut olleeni väärässä. Äitiys ylipäätään on paiskautumista uudenlaiseen maailmaan, mutta valkoisesta menevän vauvan ruskeana äitinä olen joutunut paikkaan, missä toiset vanhemmat tuntuvat tiukkaavan minulta yksityiskohtia lapsestani selvittääkseen onko hän oikeasti minun. Paikkaan, missä irlantilainen nainen korjaa oman lapseni irlantilaisnimen ääntämystä minulle. Olen joutunut kehittämään itselleni mielikuvaharjoituksen, jotta selviän: huidon mikroaggressioita pois näkymättömällä tennismailallani.

 

Yritin valmistautua jo raskausaikana henkisesti siihen todennäköisyyteen, ettei vauvani ehkä tule perimään minun pigmenttiäni vaan isänsä vaalean hipiän. Kuten Iso-Britanniassa on tapana, valtion tilastoihin piti ilmoittaa lapsen etnisyys jo synnytyssairaalassa. Häkellyin katsoessani vaaleaa pientä ihmistäni, ja laitoin ruksin kohtaan ”mixed black African and white”.

 

Hän on minun, ja tulee aina olemaan osa minua ja omaamaan viisikymmentä prosenttia geeniperimästäni. Samaan aikaan on ollut vaikeaa pyyhkiä mielestä ihmisten kommentit siitä, että vauvani muistuttaa niin kovasti isäänsä ja anoppiani. Joskus tuntuu, että muiden mielestä vauvani muistuttaa enemmän koiranulkoiluttajan serkun kaimaa kuin minua.

 

Tietenkin tiesin, että tämä pieni ihminen tulee mullistamaan maailmani lopullisesti, mutten ollut valmistautunut siihen, miten oma identiteettini tuntuu vaappuneen hänen synnyttyään. Häpeän huomatessani ylikompensoivani vauvakerhossa, ja lepertelen vauvalle puhuen itsestäni kolmannessa persoonassa, niin ettei jakamamme DNA jäisi kenellekään epäselväksi.

 

Äiti on niin ylpeä sinusta! Äiti laittaa kaulahuivin päälle!”

 

Tunnen itseni turraksi, sillä tuntuu rasittavalta lisätä taas uusi selviytymiskeino jo ennestään pitkään listaan. Olen katkera siitä tosiasiasta, että jos olemme mieheni kanssa ulkoilemassa, kenellekään ei tunnu jäävän epäselväksi, että lapsi on meidän yhteinen. Mutta minä yksin en ole tarpeeksi.

 

Pelkään, että valkoisuus syö lapseni kokonaisena suupalana.
Että hän valitsee sulautua valkoisuuteen.

 

Äitiyteen liittyy paljon tunteita, kielteisiäkin. En tunne osaavani navigoida tilaa, missä siirrän ylpeyden senegalilaista juuristani pojalleni, mutta opetan hänelle samalla kolorismista, anti-mustuudesta ja vaalean ihon etuoikeudesta. Mustuuteni on aina ollut suuri osa identiteettiäni, ja minusta tuntuu orvolta, etten pysty jakamaan elettyä todellisuuttani lapseni kanssa, vaikka olen onnellinen että hän todennäköisesti välttää monet vaikeudet vaalean ihonsa vuoksi. Mutta mitä jos lapseni haluaa kulkea senegalilaisessa bouboussa tai letittää hiuksensa kulttuurinsa mukaisesti? On selvää, että ruskea ihminen ei voi omia omaa kulttuuriaan, mutta huomaan silti miettiväni, että mitä jos muut luulevat lapseni olevan Rachel Dolezalin kaltainen kammotus?

 

bruno-nascimento-255699.jpg

Entä jos lapseni taas haluaakin määritellä itsensä valkoiseksi? Välillä mietin, ruksaako lapsi etnisyyslomakkeesta jonakin päivänä jonkun muun kuin minun valitsemani boksin. Onneksi on Ifaman kaltaisia ihmisiä, jotka puhuvat näistä asioista jo nyt, ettei tarvitse miettiä yksin.

 

En halua lapseni ottavan asiasta paineita, ja haluan ehdottomasti, että hän valitsee identiteetin, joka tuntuu omalta. Olen sataprosenttisesti pocien itsemäärittelyn puolesta, mutta tiedän, että pieni osa minua särkyisi, jos lapseni ei kokisi mustuutta omakseen. Pelkään, että valkoisuus syö lapseni kokonaisena suupalana. Että hän valitsee sulautua valkoisuuteen. Pelkään hänen huomaavan, että assimiloituneena voi olla helpompi elää. Haluan suojella häntä, mutten tunne osaavani opettaa hänelle miten juuri hänen kannattaisi puikkelehtia maailmojen välillä. Omasta kokemuksestani tiedän, miltä tuntuu kokea olevansa liian tumma valkoiseksi, mutta liian vaalea mustaksi. Tiedän miltä tuntuu kokea aina olevansa hieman erillään muista, ja tiedän miltä tuntuu kokea, ettei kuulu oikein minnekään. En tiedä millainen kokemus on, jos ihonväri on vaaleampi.

 

Tiedän, että minulla on vielä paljon opittavaa. Äitinä olemisesta ja muutenkin. En halua ryhtyä lapseni identiteettipoliisiksi, ja toivon, että pystyn välittämään hänelle edes murto-osan ylpeydestä juuriini, niin että hän voi muovata osista omanlaisensa kokonaisuuden. Toivon myös maailmamme muuttuneen hänen kasvettuaan isommaksi edes sen verran, että hän välttyy mutta mistä sinä olet oikeasti kotoisin -kysymyksiltä ja voi olla vapaasti ylpeä suomalaissenegalilaispohjoisirlantilaislontoolainen.

 

 

Teksti: Ndéla Faye

 

 

 

 

Isänpäiväessee: Erilainen lahja

 
 
 
 

Eni Iduozee kiittää dadiänsä niin auktoriteetista kuin rnb-musiikista.

 

Isänpäivä esseealotus.jpg

 

Dad, sinulle on ehkä maailman vaikein keksiä hyvää lahjaa. Minulla ei ole yhtä isoa lahjakompleksia kenenkään muun kanssa kuin sinun, ja olen vihdoin oivaltanut miksi. Koska tunnen sinut tiedän, että arvostat paljon enemmän muistamisen elettä kuin itse lahjaa. Enkä ole aina muistanut. Anteeksi. Sinä olet tunteella eläjä enemmän kuin mitään muuta, vaikka yritätkin kätkeä sen muulta maailmalta. Sellainen sinä vain olet – pidät kaikesta huolimatta kaiken sisälläsi. Siksi tänä vuonna saat minulta jotakin, joka kertoo sinulle, kuinka paljon sinua arvostan ja joka säilyy mielessäsi aina: tämän kirjoituksen ja kiitoksen.

 

Kiitos ensiksi ihan vain siitä, että olet dad. Minulle sinä olet dad, et isä. Minusta tuntuisi epäluonnolliselta kutsua sinua muuksi. Dad herättää minussa tunteita, joita isä ei herätä minussa lainkaan. Toisaalta pikkutyttönä olit minulle daddy ja välillä saatan vieläkin vahingossa kutsua sinua siksi. Se tuntuu aikuisiällä huvittavalta, olenhan vahva itsenäinen nainen – ainakin yleensä.

 

Nykyään minusta on jotenkin hassua ajatella, että lapsuudessani olit minulle niin pelottava auktoriteetti. Tiukempaa isää sai etsiä. Toisaalta taisit olla vain hyvä näyttelemään, sillä aikuistuttuani sinusta paljastui maailman rennoin ja lempein hahmo. Miten ihmeessä jaksoit pitää pokerinaamaa kaikki ne vuodet? Teinityttöaikoinani haastoin sinut kaikessa ja sait minut usein jopa raivon partaalle. Omistautumisesi oli niin vahvaa, että joskus toivoin, ettet olisi ollut siinä ollenkaan.

 

Oikeasti olet minulle tietenkin kultaakin arvokkaampi, korvaamaton, et itsestäänselvyys. Muista se aina. Minua pelottaa ihan liikaa ajatus siitä, että jonakin päivänä sinua ei enää olisikaan. En tiedä kuka olisin ilman sinua, kun puolikas identiteettiäni rakentuu täysin sinun varaasi. Ethän siis ole menossa mihinkään vielä pitkään aikaan, koska tulet olemaan korvaamaton myös minun lapsilleni – sitten jonakin päivänä.

 

Lupaathan? Lupaatko myös, että viimeistään silloin lopetat harmaiden hiustesi värjäämisen? Ne peittävät jo yli yhdeksänkymmentä prosenttia päästäsi…

 

Tiesitkö muuten, että on yksi biisi, joka kuvastaa täydellisesti lapsuuttani kanssasi ja saa minut edelleen hyvälle tuulelle ja onnelliseksi. Se on Jade-yhtyeen ”Don’t Walk Away” vuodelta 1992. Ihan oikeasti, kuinka monta kertaa soitit tätä biisiä, rehellisesti? Olet ehkä suurin kahdeksankymmentä- ja yhdeksänkymmentälukujen rnb-fani, jonka tunnen. Boyz II Men, New Edition, Zhané, En Vogue ja niin edelleen. Kiitos sinun niin olen minäkin.

 

Vai oliko minulla edes vaihtoehtoja? Meillä soi kotona musiikki yhtä soittoa ja sinun vuoksesi tuskin kykenen imuroimaankaan ilman, että musiikki pauhaa taustalla. Muistatko ne lukuisat kerrat, kun tanssimme olohuoneessa pyjamoissa ja sinä opetit minua ja veljeäni tanssimaan? Sille taitaa olla jopa oma nimi, olikohan se step-touch tai jotakin sellaista. Sinun versiosi oli kylläkin melko old school enkä minäkään onneksi enää tanssi saman lailla.

 

Kiitos, että koti on voinut olla minulle aina safe haven. Ja kiitos, kun olette äidin kanssa aina muistuttaneet minua siitä, mistä tulen. Ainoastaan lapsuudenkotimme ulkopuolella minusta tuntuu etten kuulu joukkoon.

 

Identiteetti on ilmentynyt minulle useimmiten ristiriitaisena epävarmuuksien tunnemyrskynä, ja vasta tänä päivänä olen kohdannut muita ruskeita tyttöjä, jotka käyvät läpi samaa vuoristorataa. Sinä olit kuitenkin siinä jo kauan ennen heitä, tukemassa minua ja haastamassa minua olemaan paras versio itsestäni.

 

Kiitos, että olet ollut tinkimättä
hyvä ihminenja isähahmo – muillekin kuin
vain minulle.

 

Muistatko lempinukkeni Annan, jonka kävin kaivamassa kellarikomerostanne taannoin? Annan merkitys on avautunut minulle vasta hiljattain. Se, että yhdeksänkymmentäluvun alun Suomessa minun nukkeni on ollut ruskea ja näyttänyt siltä kuin Anna, on todella tärkeää. Kiitos Annasta.

 

Toisaalta kiitos myös siitä, että sait minut välillä unohtamaan kaikki ne ruskean tytön esteet, joita maailma eteeni laittaa. Ehkä juuri pelkäämättömyys on osittain vienyt minua eteenpäin tähän asti. Toisaalta on ollut ahdistavaa huomata, että nykyään tuntuu kuin en mitään muuta näkisikään kuin esteitä joka puolella. Eikö ole kuitenkin turha teeskennellä etteikö niitä olisi? Seuraava askel on poistaa nämä esteet lopullisesti. Se matka ei tule olemaan helppo. Kiitos, että autoit minut alkuun. Kiitos, että kasvatitte äitini kanssa minusta rohkean.

 

Myönnettäköön, että välillä sinä olet minulle kuin reality check tai ehkä sittenkin check yourself. Sinun opettamasi arvot ovat olleet aina maanläheisiä ja ohjanneet minua siihen, minkälainen ihminen haluan olla. Olet hyväsydämisin ja vahvin mies, jonka tunnen ja uhrannut koko elämäsi muiden ihmisten auttamiseen. Ei varmasti ole ollut helppo olla ensimmäisiä ei-valkoisia opiskelijoita kahdeksankymmentäluvun Tampereella, saati sitten työelämässä. Ajatuskin puistattaa. Kaikki ne epäreilut vastoinkäymiset, joita olet joutunut elämäsi aikana sietämään: niitä on liikaa.

 

Miten ihmeessä tunteesi eivät purkautuneet koskaan vihana?

 

Kun sinä ensimmäistä kertaa sairastuit muutama vuosi takaperin, minun oli vaikea hyväksyä sitä, että maailma palkitsee sinut sillä tavoin. Olet minulle oman sukupolvesi pioneeri; omistautunut isä ja aviomies, korkeakoulutettu poc-suomalainen ja arvostettu virkamies. Olet auttanut niin monia saamaan oman elämänsä kasaan ja siinä prosessissa samalla uhrannut oman terveytesi. Terveytesi heikentyminen oli seuraus kymmenien vuosien taakasta. Muiden ihmisten surullisten kohtaloiden ja elämänvääryyksien kannattelemisesta. Moni ei ole sinua tästä edes kiittänyt, vaan päinvastoin loukannut kunniaasi. Silti kohtelet kaikkia muita ympärilläsi paremmin kuin sinua on koskaan kohdeltu. Olet aina parempi mies, aina.

 

Kiitos, että sinulla on niin iso sydän. Kiitos, että olet ollut tinkimättä hyvä ihminen ja isähahmo – muillekin kuin vain minulle.

 

Kyllä, joku saisi kumittaa mielestäni ne lukuisat kerrat, kun tuntematon tai puolituttu ihminen kehtaa erikseen tulla utelemaan, ovatko vanhempani edelleen yhdessä. Ja yllättyy, kun vastaan myöntävästi. Joidenkin mielestä juuri isäsuhde vaikuttaa naisen rakkauselämän valintoihin. Kiitos, että sinun vaikutuksesi on ollut positiivinen. Minua ei ole juurikaan koskaan kiinnostanut pahat pojat. Tai noh, paria harha-askelta lukuun ottamatta. Haluan, että suhde perustuu luottamukselle, arvostukselle ja tasavertaisuudelle. Haluan, että minua kohdellaan hyvin. Kiitos, kun opetit minulle nämä arvot. Sinun antamasi esimerkin pohjalta vaadin omalta elämänkumppaniltani paljon (joskus jopa liikaa. En tyydy vähään. Tiesitkö, että sinä ja äiti olette minulle power couple. Ei, ette termin yleiskäsityksen mukaan, kuten statuksen, julkisuuden, omaisuuden tai ulkonäön perusteella. Te olette power couple tämän vuoksi: ”In a power couple, if one person is flawed, the other person makes up for their weaknesses in strenght. They encourage goodness in the world and make it a better place by being together”.  Asetun näiden urbaanista sanakirjasta bongaamieni sanojen taakse.

 

Dad, nämä asiat ovat vain pintariipaisu siitä, mitä sinä merkitset minulle. Eniten haluan kiittää sinua siitä, että olit aina siinä. Olit siinä, kun juoksin itkien kotiin pihan lasten haukuttua minua. Olit siinä, kun koulukaverini potki minua. Olit siinä, kun jouduin sairaalaan laskettuani pulkalla päin puuta. Ja olit siinä, kun vaihdoin lukiota rasismin takia. Kiitos dad, että olit siinä ja sanoit: ”Forget them, they are just stupid people”.

 

Kiitos, että olet laittanut minut ja veljeni aina kaiken muun edelle. Kiitos, kun et koskaan antanut periksi. Kiitos, kun olet pysynyt vahvana etkä antanut maailman satuttaa minua. Kiitos.

 

Rakkaudella,
Tyttäresi Eni

 

 

 

 

good kicks + Ruskeat Tytöt temporary shop lookbook

 
 
 
 

Ruskeat Tytöt valloittaa sneaker boutique good kicksin kahdeksi viikoksi (16.-30.9.). Liike muuttuu avoimeksi tapahtumatilaksi ja uuden, pelkästään good kicksissä saatavilla olevan limited edition -paitamallistomme showroomiksi.

 

Katso sähköinen lookbookimme alta ja käy hakemassa omasi pois! 

 

 
 

 

Alla viikon ohjelma, lämpimästi tervetuloa! Kaupalla järjestettävät tapahtumat ovat ikärajattomia, Putte'sin K-18. Kaikki tapahtumat ovat  ilmaisia ja vapaita kaikesta syrjinnästä: minkäänlaista rasismia, seksismiä, homo-, trans-, fatfobiaa jne. ei hyväksytä. Voit ottaa yhteyttä kehen tahansa good kicksin tai Ruskeiden Tyttöjen edustajaan jos jotakin epäsopivaa tapahtuu. good kicks ei valitettavasti ole esteetön tila, mutta Putte's on. 

 

Keskiviikkona 20.9. klo 19–21.30  
Ruskeat Tytöt Present: Past, Present and Future: An evening of Poetry and Spoken Word

Esiintymässä Saamia Mohamed, Acquelline Kingori, Amina Mohamed Salad, Hassan Maikal, Tania Nathan, Laura Eklund Nhaga ja Victoria Odum + open mic.


Torstai 21.9. klo 19–20
Grindin’ - An Entrepreneurship Panel

Paneelikeskustelu oman yrityksen aloittamisesta. Mukana Harriet NakariThe Natural Beauty Shop, FinlandRenaz EbrahimiRandom LifeSid Hiltunen, ravintola Melt ja Koko HubaraRuskeat Tytöt.


Lauantai 23.9. klo 21–03
Ruskeat Tytöt - The Takeover [ with all good soundsystem ] -bileet Putte's Bar&Pizzassa

Levyjä soittamassa Sophia Wekesa, Renaz ja all good soundsystem.

Tilaisuus on ilmainen.

 

 

Kuvat: Ervin Latimer
Kuvausassistentti: Jasmina Amzil
Mallit: Rebekka, Maija, Sahra, Halima, Narin, Dakota, Amin, Iiris

 

 

good kicks, Iso Roobertinkatu 16, ma-pe 11-18.30 ja la 11-17.

 

 

 

 

Tukka hyvin, kaikki hyvin

 
 
 
 

Afrohiustapahtuma Good Hair Dayn tämän vuoden teema on representaatiot. Käytännön tiedon jakamisen ohella siellä pohditaan afrohiusten asemaa Suomessa ja yhdistetään afrosuomalaista yleisöä toisiinsa.

 

 Kuvassa Good Hair Dayn alkuperäinen tuottajakollektiivi. Takana Sophia Wekesa ja Saida Mäki-Penttilä, keskellä Efe Ogbeide, Sara-Lisa Martins Lopes, Nini Bananas ja edessä Maija Baijukya.

Kuvassa Good Hair Dayn alkuperäinen tuottajakollektiivi. Takana Sophia Wekesa ja Saida Mäki-Penttilä, keskellä Efe Ogbeide, Sara-Lisa Martins Lopes, Nini Bananas ja edessä Maija Baijukya.

 

Good hair day on fraasi, joka tarkoittaa hyvin mennyttä päivää. Good Hair Day on myös Wisam ElFadlin, Michaela Mouan, Saida Mäki-Penttilän ja Efe Ogbeiden vapaaehtoisvoimin jo toista kertaa järjestämä afrohiustapahtuma, jossa keskitytään hiustenhoitovinkkeihin, tiedonjakamiseen ja yhteisöllisyyteen. Tapahtuman alkuperäiseen tuottajakollektiiviin kuuluvat myös Sophia Wekesa, Maija BaijukyaNini Bananas ja Sara-Lisa Martins Lopes. Kellään perustajajäsenistä ei ole aikaisempaa kampaajataustaa, mutta jokainen on kipuillut tavalla tai toisella omien hiustensa kanssa Suomessa, missä tuotteita ja kampaamopalveluita on edelleen todella hankala saada afrohiuksille.

 

”Meille tärkeintä on tapahtuman voimaannuttava vaikutus niille, joita on koko elämänsä työnnetty marginaaliin ulkonäön vuoksi. Haluamme tuoda Suomeen self care -kulttuuria, eli ajatusta siitä että itsestä huolehtiminen esimerkiksi hiusten laittamisen kautta on samaan aikaan omasta jaksamisesta huolehtimista ja aktiivista toimimista yhteiskunnassa”, sanoo Ogbeide, joka ennätti Mäki-Penttilän kanssa haastatteluun kesken Good Hair Dayn järjestelykiireiden.

 

2016_3.jpg

 

Tulevana lauantaina Helsingin Kalliossa Harjun nuorisotalolla järjestettävään Good Hair Dayhin ovat tervetulleita kaikki joilla on afrikkalaistaustainen hiustyyppi. Päivä on kohdennettu erityisesti afrikkalaiseen diasporaan kuuluville, Suomessa asuville nuorille, mutta sinne ovat tervetulleita myös vanhemmat, jotka ovat kiinnostuneita lastensa afrohiusten hoidosta. Paikalla on erilaisten hiustuote- ja vaatemerkkien myyntikojuja (myös Ruskeat Tytöt on edustettuna), ja päivän aikana voi osallistua erilaisiin afrohius- ja hyvinvointityöpajoihin tai vaikkapa katsoa kuvataiteilija Sasha Huberin I <3 JaNY 2010-lyhytelokuvan. Lopuksi voi vielä nauttia AK:n, Hassan Maikalin, Rebeccan ja Bentalityn tarjoilemista rap- ja rnb-livesoundeista. Täysi-ikäiset kävijät voivat siirtyä illan päätteeksi G Livelabiin Punavuoreen, missä Random Life -kollektiivi sekä dj:t Sophia Wekesa ja Rebekka Yeboah tanssittavat afrokansaa aamuun asti. Aika hyvä päivä siis.

 

Ei ymmärretty, että suorat ja vaaleat hiukset
ovat kaikkialla oleva normi
eikä niille tarvitse erikseen järjestää omaa hiuspäivää.

 

Good Hair Daylla on joka vuosi oma teemansa. Viime vuonna Konepaja Brunossa järjestetyssä tapahtumassa se oli ”Afron poliittisuus”, jolla haluttiin tulla Helsingin tapahtumaskeneen herättäen suoraa meiltä meille -keskustelua. Tämän vuoden tapahtumassa teemana puolestaan ovat ”Representaatiot”, eli todellisuuden esittämistavat. Aihe on luonteva jatkumo edellisvuoden tapahtumasta ja siellä järjestetyistä luennoista ja työpajoista, ja se vie eteenpäin hyvin alkanutta keskustelua afrohiuksiin liitetyistä kulttuurisista käsityksistä.

 

Representaatioista on lyhyt matka asioiden poliittisiin merkityksiin, ja Good Hair Dayn järjestäjäporukan mielestä henkilökohtaisten ja intiimien ulkonäkökysymysten tuominen julkiseen keskusteluun on kytkeytymistä laajemmin siihen miten afrotaustaiset ihmiset nähdään yhteiskunnassa.

 

 Viime vuoden Afron poliittisuus -paneelissa keskustelivat vasemmalta oikealle GHD:n oma Michaela Moua, runoilija-näyttelijä-aktivisti Laura Eklund Nhaga sekä räppärit Bentality ja Hassan Maikal. Haastattelijana selin kuvaan Maija Baijukya.

Viime vuoden Afron poliittisuus -paneelissa keskustelivat vasemmalta oikealle GHD:n oma Michaela Moua, runoilija-näyttelijä-aktivisti Laura Eklund Nhaga sekä räppärit Bentality ja Hassan Maikal. Haastattelijana selin kuvaan Maija Baijukya.

2016_6.jpg

 

Voidaan sanoa, että Pohjoismaiset kauneusihanteet ovat hyvin eurosentrisiä ja vaaleutta korostavia, jolloin tummien kiharaisten hiusten hoitamiseen ja ylläpitoon ei ole esimerkiksi vaadittavaa tietotaitoa. Mäki-Penttilä ja Ogbeide muistuttavat, että kapeat kauneusihanteet eivät tietenkään koske vain hiuksia vaan kehoa ylipäätään, mutta hiukset ovat helppo tapa lähteä keskustelemaan aiheesta.

 

”Ulossulkevat standardit näkyvät myös siinä, kuinka karkeampaa hiustyyppiä neuvotaan usein suoristamaan tai vaikka afrotaustaisia miehiä pitämään lyhyitä hiuksia”, Mäki-Penttilä toteaa.

 

Good Hair Day on järjestäjien mielestä yhteiskunnallisesti merkittävä tapahtuma siksikin, että usein suvaitsevaisiksi ja feministeiksikin itsensä nimeävät henkilöt ja tahot eivät lopulta oikein ymmärräkään mihin tarvitaan tilaisuus joka on suunnattu ensisijaisesti afrosuomalaisille.

 

”Meillä oli vastikään oma pieni afron koristelukoju Kallio Block Partyilla ja jaoimme siellä lehtisiä, joissa mainostimme tulevaa tapahtumaamme. Meiltä tultiin kysymään, miksemme jaa lehtisiä myös vaaleahiuksisille. Ei ymmärretty, että suorat ja vaaleat hiukset ovat kaikkialla oleva normi eikä niille tarvitse erikseen järjestää omaa hiuspäivää”, Ogbeide kertoo. 

 

2016_2.jpg

 

Kaiken henkilökohtaisen ja poliittisen ohella Good Hair Day tuo Saida Mäki-Penttilän mukaan esiin myös afron kaupallisen potentiaalin:

 

”Päivässä on myös kyse pyrkimyksestä näyttää, että Suomessa on huutava tarve afrohiustuotteille. Kysyntää todellakin on, niin Helsingissä kuin aivan varmasti muuallakin maassa.”

 

Good Hair Dayn tämän vuoden järjestäjänelikko toivoo, että tapahtuma leviäisi muuallekin päin Suomea ja lupaa antaa tukensa, vinkkinsä ja ideansa kaikkien afrohiuksisten käyttöön.

 

 

Teksti: Liban Sheikh
Kuvat viime vuoden Good Hair Day -tapahtumasta: Uwa Iduozee

 

 

Juttu on toteutettu yhteistyössä Good Hair Dayn kanssa. Tapahtumaa, joka järjestetään 2.9. Harjun nuorisotalolla Helsingissä, voi seurata muiden jutussa mainittujen sosiaalisen median kanavien lisäksi myös instagramissa. Tapahtuman viralliset hastagit ovat #omaupeeafro sekä #afroveena.

 

 

 

 

Ihanat kiharat, IV osa: Helppo kampaus lapselle

 
 
 
 

Syyskausi on lähtenyt käyntiin kouluissa ja päiväkodeissa. Tämä tarkoittaa monissa perheissä kiireisiä aamuja ja tukkakiukkua. Nopea lettikampaus tuo aamuun helpotusta sekä vanhemmalle että lapselle.

 Lähtotilanne

Lähtotilanne

 Lopputulos

Lopputulos

Pippurisella mallillamme Amandalla on paksut ja pehmeät hiukset. Hiuslaadusta riippumatta kampauksen teko alkaa aina selvittämisellä (katso aiempi artikkeli aiheesta.)

Jaa seuraavaksi hiukset neljään osioon. Suihkuta osiot suihkupullolla, jossa on veteen laimennettua hiuksiin jätettävää hoitoainetta. Kosteutus riittää. Tämän jälkeen voit halutessasi tehostaa hiuksia kiharabuusterituotteella. Kiinnitä jokainen osio hiuslenkillä omaksi poninhännäkseen.

 

8466f8e3$33d9$4c9f$8908$cf3d2682aed4_2126_1417_1502728901408.jpg
 
 
 
ok.jpg

 

Jaa jokainen yksittäinen poninhäntä kahteen osaan ja kieritä kumpaakin osiota tyvestä käsin eri suuntiin. Tämän jälkeen kieputa osiot yhteen twist-letiksi. Sulje twist-letti toisella hiuslenkillä ja kieritä loput osiot samalla tavalla.

 

8466f8e3$33d9$4c9f$8908$cf3d2682aed4_2126_1417_1502729664819.jpg
 

 

Kampaus on valmis. Voit halutessasi jakaa hiukset useampaan kuin neljään osioon ja tehdä monta twist-lettiä.

 

 


Vinkki: Sivele jakauskohtiin kasviöljyyn sekoitettua puhdasta eteeristä laventeliöljyä. Tämä ehkäisee täit, syyskauden inhokkivaivan.

 

Osallistu arvontaan ja voita itsellesi vieressä näkyvä Natural Beauty Shop -tuotepaketti. Mene Ruskeiden Tyttöjen Instaan, seuraa meitä ja kerro juttua koskevan kuvan kommenteissa mikä on sinun aamua helpottava hiusniksisi niin olet mukana kilpailussa.

 

TUOTTEET:

NATURAL BEAUTY SHOP COCONUT SHEA LEAVE-IN CONDITIONER

NATURAL BEAUTY SHOP CURL BOOSTER

 

 


Hiukset: Priscilla Mmari / Hiustrendi 
Kuvat: Jussi Särkilahti
Malli: Amanda

 

 

 

 

 

Ruskeat Tytöt x AFROPUNK Lontoo: SPINTHRIFT MARKET

 
 
 
 

Festareilta löytyy musiikin lisäksi myös afrikkalainen indiemuoti- ja kauneustori.

 

Mukavat tennarit ja ne farkut, jotka saavat sotkeentua vai naftaliinista esiin kaivetut aarteet, jotka päällä tehdään lähtemätön vaikutus? Siinäpä festarivaatetuksen kiperin kysymys. Samalla tavalla kuin helsinkiläiset tekevät muodin pyhiinvaelluksen Flowhun, vaeltavat Lontoonsilmäätekevät afrokulttuurin edustajat AFROPUNK-festivaalille omaan pyhättöönsä.

 

Musiikin ja ruoan lisäksi AFROPUNK on tunnettu lähes runway-tyyppisenä katumuodin näyttämönä. Festivaalin kävijät ovatkin osoittaneet todellista ainutlaatuisuutta: upeasti laitetut afrohiukset, vaatteet ja yleinen habitus huokuvat melkoista tyylitajua. Tämän ovat huomanneet myös tapahtuman järjestäjät. Huolella kuratoidun musiikki- ja ruokatarjonnan lisäksi AFROPUNK Lontoosta löytyy SPINTHRIFT MARKET -alue, josta löytyy kattava valikoima paikallisia muotibrändejä. Punaisena lankana vaatteissa, asusteissa ja kosmetiikassa kulkee Lontoon urbaanin elämän ja suunnittelijoiden afrikkalaisten juurien täydellinen tasapaino sekä kierrätetyt ja luonnonmukaiset materiaaleja.

 

Ruskeat Tytöt listasi viisi mielenkiintoista liikettä, jotka esittelevät AFROPUNK Lontoossa itsensä ja tuotteensa:

 

IMG_2239_2048x2048.JPG
IMG_7970_2048x2048.JPG

 

1. Continent Clothing

Continent Clothingin afrikkalaisista vahakankaista tehdyt bomber-takit iskevät ajan hermoon ja ovat täydellinen esimerkki kulttuureita yhdistävästä hybridimuodista. Lisäksi kaupasta löytyy jo valtavirtaankin eksyneitä Dashiki-paitoja sekä erilaisia asusteita.

 

slide2.jpg

 

2. Uptown Yardie 

Mitä kenkiin tulee, on Uptown Yardie yksi kiehtovimmista tapauksista. Liikkeen kokoelmista löytyvät funkkaavat herrainkengät ja kenkiin lisättävät iltit, jotka tuovat loppusilauksen jokaiseen asukokonaisuuteen. Britteinsaarilla valmistetut kengät ovat saaneet inspiraationsa Bob Marleyn ajatuksesta jakaa tyyliä eri sosiaaliluokkien välillä.

 

Screenshot 2017-07-12 12.46.04.png

 

3. Le Ekhaya

Lähes kantaaottavia koruja valmistava Le Ekhaya saa inspiraationsa tekijänsä Unique Sibandan ndebele-juurista. Koruissa yhdistyy yksinkertaisuus ja värien harmonia tavalla, joka on oikeastaan aika skandinaavinen. Jokainen koru on huolella käsin tehty ja Sibanda toivoo antavansa jokaiselle korunkäyttäjälle voimaa ilmaista itseään.

 

butter2+copy.jpg

 

4. Sunu Kër

Alueelta löytyy myös afrohiuksisille tuiki tärkeitä kosmetiikkabrändejä kuten Sunu Kër, jonka kaikki tuotteet on valmistettu alusta saakka käsin. Perustajan Aïcha Daffén inspiraationa toimii Senegalin nouseva luonnonkosmetiikkatrendi. Daffé pyrkii luonnonmukaisiin tuotteisiin ja haluaa rohkaista käyttäjiään ihastumaan omaan kauneuteensa etniseen taustaan katsomatta.  

 

Joycelyn-and-Rachael.jpg

 

5. afrocenchix

Pelkästään afrohiusten hoitoon keskittynyt afrocenchix valmistaa tuotteensa Yhdistyneessä Kuningaskunnassa.  Yrityksen tavoitteena on luoda tuotteita, jotka helpottavat kiharien hiusten hoitoa arjessa. Tämän lisäksi tuotteiden vaatimuksiin kuuluu allergisoimattomuus, sillä yksi yrityksen perustajajäsenistä väsyi aikanaan siihen, että allergiat rajoittivat hänen mahdollisuuksiaan käyttää erilaisia hiustuotteita. Yritys haluaa olla myös luontoa kunnioittava ja pakkaa tuotteensa kierrätettäviin materiaaleihin.

 

 

Teksti: Monica Gathuo
Kuvat: Dennis Manuel & Valmistajien sivustot

 

 

 

 

Essee: Musta makkara, valkoiset pojat

 
 
 
 

Millaista on olla rodullistettu homoseksuaali 2010-luvun Suomessa? Vaatessuunnittelija Ervin Latimer kertoo sinkkuelämästään skenessä joka on hyvin, hyvin valkoinen.

2.jpg

Suutelen innostuneesti edessäni seisovaa nuorta miestä. Hän on pitkä ja käsittämätöntä kyllä, komeampi kuin miltä hän Grindr-kuvissaan näytti. Juuri sellainen Suomi-Filmin kirveellä veistetty renkipoika, josta pidän. On kesä ja pienessä yksiössäni on helvetin kuuma. Hän puree huultaan ja riisuu t-paitansa.

Voi paska, ajattelen kun näen hänen treenatun kroppansa.

Kuvien perusteella olin järkeillyt, että hän vain näyttää siltä (valolla ja varjolla saa ihmeitä aikaan, I should know), mutta tyyppihän on ihan oikeasti, täysin objektiivisesti, hot af. Siis sellaista kamaa jolla käännetään Profeetat homoiks, vai miten se menikään. Hän yrittää riisua paitani, mutta teen harhautuksen ja suutelen toista hänen jöpöttävistä nänneistään. Minulla ei ole aikomustakaan ottaa paitaani hänen edessään pois, ei ainakaan niin kauan kun valot ovat päällä. Hän puristaa etumustani ja avaa varovaisesti vyöni.

Tiedätkö sen tunteen, kun tiedät varmasti saavasi seksiä? Ei sen, kun joku lähtee narikasta mukaasi pilkun jälkeen, eikä senkään, kun hookup tekstaa ”Oon täs alhaalla” ja olet vielä etsimässä puhtaita alusvaatteita. Tarkoitan sitä kihelmöivää tunnetta, mikä tulee about siinä vaiheessa, kun yrität hermostuneena nähdä, kummin päin se hemmetin kondomi oikein rullataan. Noh, renkipoika päätti näyttää taitojaan ja asetella kumin puolestani. Olemme hikisiä ja lähekkäin, ja heitän pääni sisällä itseni kanssa ylävitosia. Sitten hän puraisee korvaani ja kuiskaa virnistäen:

”Mä en ookaan koskaan ollu teikäläisten kanssa.”
”?”
”Mä en oo koskaan ollu mustan miehen kanssa!”

Hän sanoo sen kuin ripittäytyen. Kohteliaisuutena.

Pity – I kind of liked him, ajattelen ja käännän rengin mahalleen. Alan keskittyä siihen, miksi hänet tuntia aiemmin olin kotiini kutsunutkin.

Jos saisin euron joka kerta, kun valkoinen homo sanoo minulle jotain vastaavaa, ASP-tilini olisi done and done. Sisällöllisesti tämäntyyppiset kommentit noudattavat samaa kaavaa: en ole koskaan ollut kaltaisesi kanssa, onpas erikoista, sä oot varmaan kreisi sängyssä ja niin edelleen. Kerran yksi tyyppi pettyi heti kättelyssä, kun näytin ”tummemmalta kuvissa”. Oli selvää, että tyyppi ei harmitellut puutteellista kesäbrunaani. Toinen taas ilahtui ääneen, kun peniskarvoistani viimein löytyi afro, koska hiukset olivat niin suorat. Minut nähdään yönmustana rakastajana, jonkinlaisena lämpimänä kaakaona valkoisen lumen keskellä. On ollut mielenkiintoista, miten homoskenessä olen käytännössä musta, mutta monessa muussa yhteydessä saan toistuvasti kuulla, että et sä nyt niin tumma ole. Tottahan se on, mutta näetkö ristiriidan?

 

Ei, kaikilla afrikkalaisamerikkalaisen taustan omaavilla miehillä ei ole
loputonta libidoa ja 25-senttistä mustaa surmaa vasemmassa lahkeessa.
Sori pojat.

 

1.jpg

Riemastuttavimmat kommentit liittyvät penikseeni. Mustamakkaravitsit ovat niin väsyneitä, etten jaksa niitä edes noteerata. Mutta kun mennään täysin epärealistisiin odotuksiin tiettyjen ruumiinosien kokoluokasta, ollaan kiusallisemmilla vesillä. Jos en ole sattunut antamaan mittojani etukäteen (pituus, paino, pituus anyone?) on ollut hämmentävää nähdä miten usein nämä renkipojat tuntuvat odottavan jotain veden kielelle tuovaa hormonimunakoisoa, kaiken lävistävää mustaa valomiekkaa.

Ei, kaikilla afrikkalaisamerikkalaisilla tai afrikkalaisamerikkalaisen taustan omaavilla miehillä ei ole loputonta libidoa ja 25-senttistä mustaa surmaa vasemmassa lahkeessa. Sori pojat. Ei siinä mitään, seksualisoidut deittiappiviestit eivät välttämättä ole mikään ongelma, kyllä mekin sitä peliä osaamme pelata. Ongelma on se, mitä tämäntyyppiset viestit kertovat siitä miten kyseiset henkilöt näkevät minut ja kaltaiseni henkilöt homoskenen kontekstissa.

Tällaiset oletukset ja fantasiat ovat väsyttäviä ja pohjattoman eksotisoivia. Ne juontavat juurensa rasismiin, kolonialismiin ja orjuuteen. Mustan kehon seksualisointi valtava keskustelu, jota esimerkiksi filosofi Frantz Fanon kävi jo vuonna 1952 teoksessaan Black Skin, White Masks.

Siellä se gay-chat oli, sivulla 897,
siinä samassa teksti-tv:ssä
mistä rekkakuskit saavat ravituloksensa.

 

Jos vaikuttaa siltä, että seksielämäni rullasi aikoinaan vain teksti- ja appiviesteillä, olet täysin oikeassa. Kun Tinder tuli ja heterot ystäväni jännittivät ensimmäisiä appitreffejään, me homot olimme jo veteraaneja. Ainakin minulle ne olivat normi, sillä olen poikien iskemisessä baarissa täysin avuton. Olen tähänastisen elämäni aikana yrittänyt sitä tasan kahdesti. Ensimmäisellä kerralla varjostin yhtä kundia ikuisuuden, kunnes kainalossa roikkunut ystävätär meni vihdoin vessaan. Mies näytti Vaahteranmäen Eemeliltä, jos Eemeli olisi parikymppinen ja viettänyt kokeilunhaluisen viikonlopun Berliinissä. Nykäisin häntä hihasta ja sanoin että hän näyttää kivalta. Pian jo suutelimme ja suudelmamme päätyttyä cockblocker-ystävätär tuli takaisin vessasta. Berliinin Eemeli esitteli meidät ja ilmeni, että kyseessä on hänen tyttöystävänsä. Heidän piti kuulemma lähteä kotiin.

Toisella ja tähän asti viimeisellä iskuyrityskerralla näin söpön punapään keskellä tanssilattiaa. Otin viimeisen rohkaisuhuikan jekkubatteristani (hyi helvetti) ja marssin pojan luokse. Koska musiikki oli kovalla, jouduin huutamaan.

”SÄ OOT IHAN VITUN KUUMA!”, karjuin, omasta mielestäni hurmaavan rehellisesti, mutta näin jälkikäteen ajateltuna varmaankin melko uhkaavasti.

Poika tuijotti minua pitkään ja totesi minun olevan too much. Päätin panostaa nettideittailuun.

Ensimmäinen deittisivusto, jota olen koskaan käyttänyt, oli MTV3:n teksti-tv:n Gay chat. Tämä tapahtui joskus vuosikymmen sitten lukion loppupuolella. En muista miten sivulle päädyin, mutta siellä se gay-chat oli, sivulla 897, siinä samassa teksti-tv:ssä mistä rekkakuskit saavat ravituloksensa. Homma toimi yhtä sujuvasti kuin Twitter, jos twiitit pitäisi lähettää faxilla. Tekstaat palvelunumeroon ja jonkun ajan päästä viestisi näkyy ruudulla. Kuten muutkin, jaoin myös puhelinnumeroni, jotta halukkaat saivat otettua minuun yhteyttä. Tuohon aikaan ei kuvia oikein puhelimella lähetelty, joten jouduin kuvailemaan itseäni verbaalisesti.

”Puoliksi tummaihoinen”, ilmoitin.

Koko homoilu oli minulle uutta, enkä ollut varma onko normaalia, että penikseni tarkkaa väriä tiedustellaan. Muun muassa. Sovin tapaamisen teksti-tv:n kautta vain yhden kundin kanssa, mutta ne treffit päätyivät jo ennen alkamistaan tekstiviestillä:

 ”Ei kiitos.”

Ilmeisesti hän oli nähnyt minut (ensimmäistä kertaa) ikkunastaan. Seisoin hänen alaovellaan.

Intin jälkeen tutustuin Qruiseriin, Pohjoismaiden suurimpaan homoyhteisöön, ja deittielämäni lähti lentoon. Tapasin sitä kautta paljon miehiä ja olin oman elämäni Samantha Jones. (Nykyään olen Miranda, ainoastaan kiireisempi, vielä ilman lasta ja mieheni asuu toisella puolella Atlanttia. Tai ehkä en ole kukaan heistä, vaan ihan vaan se väsynyt homo joka tuijottaa heitä telkkarista.) Qruiser on logiikaltaan vähän kuin Irc-galleria, mutta ulkoasultaan vielä neuvostoliittolaisempi. Profiilini syntyperävalikosta löytyi erikoisella jaottelulla Aasia, Intia, Etelä-Amerikka, Afrikka sekä Pohjois-, Itä-, Etelä- ja Länsi-Eurooppa. Niin ja tietysti erikseen vielä Pohjoismaat yhtenä ryhmänään. En löytänyt näistä tai näiden yhdistelmistä itselleni sopivaa vaihtoehtoa, joten valitsin ”muu”. Tämä aiheutti kihelmöivää kiinnostusta Qruisaajissa. Kun kysyin eräältä herrasmieheltä miksi häntä kiinnosti syntyperäni niin paljon, hän kertoi pitävänsä mustista miehistä. Mikäs siinä. Good for me, I guess. Hän jatkoi intoillen, että mitä mustempi sitä parempi – tietää saavansa ”villiä menoa”.

Goodbye.


On ymmärrettävä historia ja konnotaatiot,
joista Grindrin ”No blacks” -tyyppiset
kommentit muistuttavat.

 

Kun Tinder ja Grindr yleistyivät Suomessa kolme, neljä vuotta sitten, aloin kiinnittää huomiota niissä esiintyvään kasuaaliin rasismiin – erityisesti Grindrissa. Röyhkeimmät no blacks, no asians -profiilitekstit (kyllä, sellaisia on) näin vasta Jenkeissä ja Kanadassa, mutta joitain versioita näkyi Suomessakin.

Tehdäänpä yksi asia selväksi.

Jokaisella meistä on omat preferenssimme kumppaneidemme suhteen ja niin pitääkin olla. Itse tykkään yli kaiken valkoisista skandinaavipojista. Asiat voi ilmaista monella tapaa, mutta rehellisyyteen vedoten ei voi sulkea kokonaista ihmisryhmää pois vain siksi, että he eivät saa boksereita turpoamaan. Tietyn etnisen ryhmän poissulkevat profiilit ovat röyhkeitä ja toiseuttavia. On ymmärrettävä historia ja konnotaatiot, joista Grindrin ”No blacks” -tyyppiset kommentit muistuttavat.

Yritän joskus keskustella rasismista yhteisössämme valkoisten homotuttujeni kanssa. Reaktio on lähes aina sama. Nämä miehet whitespleinaavat ytimekkäästi, että kyllä valkoisillakin homoilla voi olla rankkaa ja että ei tämä kuule ole mikään kilpailu, missä mitataan kenellä on vaikeinta. Fiksuimmat muistuttavat myös, että kyllä asiani voisivat olla paljon huonomminkin. Tietysti, ei tietenkään ja tottakai! Herranjestas, olen cis-sukupuolinen MIES! On sanomattakin selvää minkä ihmisryhmän pitäisi olla tässä äänessä, mikäli kyseessä olisi jonkinlainen kilpailuasetelma. En ole missään vaiheessa väittänyt, etteikö pienellä paikkakunnalla kasvanut valkoinen sateenkaariteini voisi kokea äärimäistä syrjintää.

Mutta olenko kohtuuton, kun huomautan, että FS Magazinen (homomiesten Men’s Health) teettämän tutkimuksen mukaan kahdeksan kymmenestä etniseen vähemmistöön kuuluvista homomiehistä on kokenut rasismia HBLTQ-yhteisössä? Onko liikaa vaadittu, että pyydän tiedostamaan tietynlaisia ihonväriin liittyviä valtasuhteita ja ongelmia myös kotimaisessa homoskenessämme? Eivätkä esimerkit rajoitu vain applikaatioihin. Charity for Black Equity (globaali afrikkalaisamerikkalaisten homoseksuaalien asemaa ajava järjestö) luetteli huhtikuussa lukuisia USA:ssa viimeisen vuoden aikana tapahtuneita selkkauksia, joissa homobaarin henkilökunta on käyttäytynyt rasistisesti. Esimerkkejä on sopimattomista kommenteista etniseen profilointiin perustuvaan sisäänpääsyn estämiseen. Tai entäpä nämä legendaarisen lontoolaisen G-A-Y-homobaarin omistajan Jeremy Josephin kommentit, joissa hän uudenvuodenlupauksenaan haluaa ”claim Soho back” alueella rellestäneistä jengeistä ja huumediilereistä. On selvää, että hän viittaa näillä termeillä paikalliseen Somaliväestöön. Keitäköhän varten hän on Sohoa valtaamassa takaisin?

Kun näistä asioista puhuu, saa kuulla, ettei tällaista tapahdu Suomessa. Niinpä niin. Viime huhtikuussa homobaari Hercules oli osana selkkausta, jossa ilmeisesti henkilökunnan jäsen oli vahingossa jakanut henkilökohtaiseksi tarkoittamansa päivityksen hallinnoimallaan Herculeksen virallisella Facebook-sivulla. En tässä päivittele tekstin rasistista sisältöä sen enempää. Ja ei, en väitä, että tapauksen perusteella Hercules on virallisesti rasistinen homobaari, jonkinlainen sateenkaari-Ku Klux Klan. Mutta tämäkin tapaus osoittaa, että ihmisillä joilla on valtaa, voi olla myös vavisuttavan ongelmallisia asenteita. Mistä tämä henkilö sai siinä baarissa päättää? Mihin hän kykenee pääkaupunkimme homokulttuurissa vaikuttamaan?

Olen pariin otteeseen joutunut keskusteemaan aiheesta myös sosiaalisessa mediassa, esimerkiksi eräässä kotimaisessa 6 000 hengen HBLTQ-ryhmässä. Keskustelu muuttui myrkylliseksi nopeammin kuin Perussuomalaisten tämän kesän puoluekokous. Mikään ei kuitenkaan vetänyt vertoja tähän pari vuotta sitten helsinkiläisessä homobaarissa käymääni keskusteluun: Kivan näköinen poika liimautuu seuraani. Hän käy baarissa varmaankin usein, sillä hän näyttää tutulta. Olemme humalassa ja tanssimme kömpelösti. DJ soittaa mieletöntä seitsemästä kappaleesta koostuvaa Paula Koivuniemi -mashupia.

”Tiedätkö, kaikki mun kaverit sanoo et sä oot ihan sairaan kuuma. Tietsä, et sul on hyvä tyyli ja vaikutat hyvälle tyypille. Ja oothan sä, tai siis et näytäthän sä kyllä hyvälle!” kivannäköinen poika sanoo.

”Aijaa”, vastaan kasuaalisti ja rukoilen, että edes kerran elämässäni osaisin keep my cool.

”Joo, mut tietsä – mun on pakko tunnustaa sulle jotain.”

Hän tarttuu minua merkityksellisesti niskasta ja tulee niin lähelle, että tunnen hänen oluesta märät huulensa korvaani vasten. Menen kananlihalle tilanteen seksikkyydestä.

”Mä en IKINÄ vois olla sun kanssa sillai.”

Humalatilasta johtuen hän huusi niin kovaa ja niin painokkaasti, että kaikki ympärillämme tanssineet kuulivat ja kääntyivät tuijottamaan. Näkymä syöpyi välittömästi valokuvan lailla muistiini. En varmuudella tiedä mitä hän tarkoitti, mutta epäilykseni tuntuvat pahalta. Samalla kun poistuin häpeissäni tanssilattialta, tajusin miksi poika näytti niin tutulta. Se punapää! Elämäni toisesta iskuyrityksestä!

Mother. Fucker.

 

 

 

Teksti ja kuvitus: Ervin Latimer