Home / Q&A: Jontti & Shaka



Q&A: Jontti & Shaka

Rataräpin pioneeriduo Jontti & Shaka lähti viime vuoden lopulla edelleen kulttimainetta nauttivan Rata-äänite-albuminsa 10-vuotisjuhlakiertueelle. Merkkipaalun kunniaksi muistelemme Jontin ja Shakan kanssa levytyksen aikaisia tunnelmia.

 

Teksti: Vy Tram
Kuvat: Caroline Suinner
Helmikuu 13, 2019

Lähdetään heti ajassa taaksepäin reilun vuosikymmenen taa. Ketkä olivat mukana Rata-äänitteen levytysprosessissa ja millaisia fiiliksiä siitä jäi?
 

Jontti: Levyä tehtiin intohimoisesti ja sydämellä, albumikokonaisuutta ajatellen. Me saatiin levy-yhtiöltämme 3rd Rail Musicilta tosi paljon apua. Mukana oli paljon tyyppejä, joita ilman levyä ei olisi välttämättä koskaan syntynyt. Hullukoira (nykyään Stig) oli silloin studiolla hommissa ja muitakin tyyppejä, jotka oikeasti panostivat tekniseen puoleen, tuotantoon ja promootioon.
 

Shaka: Kaiken kaikkiaan koko projektista ja siihen osallistuneista ihmisistä on tosi lämpimät muistot. Me vietiin kunnon studioon se tyyli, minkä Petos oli omakustanteillaan aloittanut.
 

Shaka: Tämä oli eka täyspitkä levy, jota olin tekemässä. Opin todella paljon kirjoittamisesta, tuottamisesta ja markkinoinnista tämän projektin aikana. Samalla tein jonkinlaisten retkuiluvuosien tilinpäätöksen, ja se aikakausi tulikin käsiteltyä niin tyhjentävästi, ettei ollut kiinnostusta lähteä tekemään uutta vastaavaa levyä heti perään.

IMG_5142-1.jpg
IMG_5171-1.jpg

 Tuottaja DJ Logout, Jontti ja Shaka.

 

Osasitteko odottaa, että kymmenen vuotta myöhemmin Rata-äänite on klassikkoalbumi? Mistä arvelette statuksen johtuvan?

Shaka: En mä usko ajatelleeni levyä tehdessä, että tehtäisiin kymmenen vuoden päästä juhlakiertuetta. Toisaalta ollaan pyritty tekemään sellaista musaa, joka kestää aikaa ja kuuntelua. Moni nuorena levyä kuunnellut on kertonut löytäneensä myöhemmin teksteistä uusia tasoja.
 

Jontti: Mä luulen, että levyllä käsitellyt teemat koskettivat monia ihmisiä paikkakunnasta riippumatta. Ihmiset ovat kertoneet, että levy on koskettanut henkilökohtaisesti, koska teemat ovat liipanneet niin läheltä. Levyn julkaisuaikaan ei myöskään ollut julkaistu kovin paljon näin realistista suomiräppiä.

 

Samaan aikaan kun rataelämään suhtaudutaan albumilla ihannoivasti, näytetään kolikon kääntöpuoli kaunistelematta. Tai kuten Jontti sanoit, realistisesti. Levyä kuunnellessa ei voi olla huomaamatta, että Rata-äänite on täynnä tarkkaan mietittyjä riimejä.  Esimerkiksi ”Tuttuun tapaan” -biisissä sä Shaka räppäät, että kelaa ite kumpi tuli eka, rata vai äänite / tai siis kumpi tuli eka, se fidi fidi -diili / vai hassunhauska super-ratanen suomiriimi / jonka suoltaminen vaatii tietyn elämäntavan.

IMG_5185-1.jpg

 

Miten rikastutatte kieltänne?

Shaka: Mä vietin muksuna paljon aikaa kirjojen parissa, istuin usein koulun jälkeen kirjastossa jumittamassa sarjiksia. Nuorena aikuisena olen viihtynyt yhteiskunnallisen kirjallisuuden parissa. Uskon, että lukemisesta on ollut paljon hyötyä. Jontilta olen oppinut mielikuvituksellisempaa kielenkäyttöä.


Jontti: Kieli kehittyi tosi paljon niiden vuosien aikana, kun rupesin kirjoittamaan riimejä. Mäkin luin paljon sarjakuvia. Tosin riimien kirjoittamisesta on tullut koko ajan enemmän ”nysväystä”. Vaadin itseltäni nykyään enemmän ja siksi kieltäydyn usein, kun jengi pyytää featteja. Ei mulla ole aikaa eikä kiinnostusta kirjoitella hätäisiä pätkiä. Pitää olla joku pointti tarttua kynään.

 

Sarjakuvien vaikutus tosiaan näkyy Rata-äänitteessä ainakin siinä, että sarjakuvahahmoihin, kuten Kapteeni Haddockiin, viitataan riimeissä. Ilmeisesti levynkansikin on saanut vaikutteita sarjakuvien kuvituksista. Mutta mitä ihmettä levynkannessa oleva varoitus uhkapelistä tarkoittaa?

Jontti: Siellä fyysisen kopion kansitaiteessa oli ihan oikea lautapeli ja Rata-äänite-tuplavinyylipainoksella peli on mukana entistä ehompana!

 

Shaka: Me tosiaan kehitettiin ihan oma lautapeli, jossa liikutaan kolikkoa heittämällä. Kelattiin, että nopan sijasta jengiltä löytyy taskun pohjalta kolikko. Pelissä liikutaan Rata-äänitteen maailmassa, ja tapahtumapaikkoja voi bongata suoraan biisien teksteistä.

 

www.3rdrailmusic.fiDIR : GLprodDOP : Anssi LeinoEditor : John MäkinenGaffer : Henri TondiB-roll cinematographer : Tono Slono

 

”Kolmatta linjaa” oli levyn sinkku. Millaista oli tehdä sen musiikkivideo?

Shaka: Biisistä on tullut yllättävän tunnettu. Moni nuorempi räpin kuuntelija tunnistaa meidät lähinnä sen videosta. Biitin teki mun hyvä frendi Speakeasy, jonka kanssa oltiin tehty varhaisia englanninkielisiä demoja. Eero Lämsä ohjasi videon ja sitä kuvattiin Kolmannella linjalla niin kovilla pakkasilla, että meidän piti aina ottojen välissä paeta Pub Sirdieen lämmittelemään.

 

Kymmenen vuotta myöhemmin, mikä on muuttunut? Kuluvatko päivät edelleen murmelina kuten levyn samannimisessä biisissä?

Jontti: Mä käyn nyt neljättä vuotta koulua, ja on kyllä vaativaa kun on niin monta rautaa tulessa musaprojektien ja keikkailujen lisäksi. Ei tässä laiskistumaan ainakaan pääse. Terve elämä ja puhdas omatunto, vaikka alituisesta touhuamisesta ja kohkaamisesta voi tulla oma murmelikierteensä, jos ei ole tarkkana.

 

Shaka: Mun pitkitetty teini-ikä loppui Rata-äänitteen julkaisun aikoihin. Halusin käsitellä sen jälkeen syrjäytymisteemoja konkreettisemmin kuin vain biisien teksteissä. Nykyään toimin mielenterveys- ja päihdetyön lähihoitajana. Alakulttuuri kulkee kuitenkin aina mukana. Olenkin lähärin työn puitteissa päässyt tekemään musaa ja maalaamaan graffiteja huipputyyppien kanssa.

IMG_5167-1.jpg

 

Pystyttekö antamaan tietoa siitä, mitä teiltä on tulevaisuudessa tulossa? Kuullaanko teistä enää tämän kiertueen jälkeen?

Jontti: Kyllä meillä on suunnitelmissa julkaista lisää musiikkia. Alakulttuuri syö lapsensa -EP, joka ilmestyi vuonna 2015, tehtiin DJ Mäksterin kanssa. 2016 pukkasi ulos DJ Logoutin kanssa tuotettu sinkku ”Hyvitys/Hävitys”. Näistä julkaisuista saa osviittaa sen suhteen, minkälaista saundia on tulossa.
 

Shaka: Aikatauluista ei uskalla tässä vaiheessa sanoa kuitenkaan mitään. 

jontti & shaka keikalla:

23.2. Totem, Lappeenranta
3.3. Torvi, Lahti
9.3. Grande, Rovaniemi
10.3. Wäinö, Oulu
9.4. Teatteriravintola, Joensuu
4.5. Gong, Turku  
8.–9.6. Aerodome Festival, Helsinki